Napretkom dentalne medicine značajno se poboljšala sposobnost pružanja kvalitetnih estetskih zubnih rješenja. Zahvaljujući tome, pacijenti sada mogu uživati u atraktivnom osmijehu, koji ne samo da doprinosi estetskom dojmu, već i poboljšava funkcionalnost zuba. Estetski kirurški zahvat podrazumijeva odstranjivanje viška desni, a ponekad i dijela kosti u cilju oslobađanja površine vidljivog dijela zuba. To se zove estetsko produljenje krune zuba.

stomatologija moderna

Oralno zdravlje

Koristi se u situacijama gdje su zubi vizualno prekratki ili kada su prekomjerno pokriveni zubnim mesom. Pozitivno djeluje i na oralno zdravlje. Skraćivanje zubnog mesa i pravilno oblikovanje zuba olakšavaju održavanje higijene i pomažu u prevenciji parodontalnih bolesti.

Osim toga, ovaj tretman često služi kao pripremna faza za daljnje stomatološke zahvate poput postavljanja krunica, mostova ili faceta, doprinoseći tako dugotrajnosti i funkcionalnosti stomatoloških radova. Razdoblje oporavka je vrlo brzo jer je i postupak iznimno precizan i minimalno traumatski. Protetski rad izrađuje se nakon 6 – 8 tjedana. Toliko je potrebno da tkiva potpuno zarastu. Savjetuje se konzultacija s iskusnim dentalnim timom kako bi se dobila potpuna slika o mogućnostima i očekivanim rezultatima.

Prirodniji i ljepši izgled

Kirurški zahvat podrazumijeva uklanjanje viška desni, njihovo odvajanje od kosti da bi se uklonio i višak kosti kako bi desni legle i zarasle na željenoj poziciji. Tkiva se nakon toga sašiju tankim, prozirnim i resorptivnim koncima. Produljenje kliničke krune zuba koristi se kako bi se vidljivost zuba povećala. Kroz proceduru, višak zubnog mesa ili kosti se uklanja te zub postaje vidljiviji. Ako je omjer između zuba, mesa i kosti narušen – poznat kao “gummy smile” (prevedeno s engleskog; “smiješak s gustom”) – tretman može biti odlično rješenje.

Iskreni osmijeh dolazi iz srca, ali zdrav osmijeh treba dobru zubarsku njegu.

Wayne Chirisa, autor, poduzetnik i poslovni savjetnik

Velika količina zubnog mesa

Gummy smile se definira kao stanje u kojem je pri smijanju vidljiva prevelika količina zubnog mesa, čime se stvara dojam neproporcionalnosti između zakrivljenosti lica, veličine i oblika usana te dužine gornjih zuba. Tome često doprinose genetske predispozicije. 

Što poslije zahvata

Aktivna uloga ljudi koji trebaju pomoć ključna je za uspješan ishod. Osim sudjelovanja u procesu odluke o liječenju, potrebno je da pacijenti poštuju savjete stručnjaka poslije zahvata kao što su oralna higijena i redovite kontrole. Održavanje svakodnevnih aktivnosti čišćenja zuba i desni može pridonijeti dugoročnom uspjehu.

Estetska transformacija

Kroz postupak mnogi pronalaze poboljšanu estetsku vrijednost njihovog osmijeha. Zubne krunice omogućuju doktorima dentalne medicine da oblikuju zube prema željama pacijenta, ponovno gradeći da njegov osmijeh izgleda prirodnije.

Kombinirajući znanstvene aspekte dentalne medicine s umjetničkim elementima dizajna osmijeha može se unaprijediti izgled vašeg osmijeha, ali i vaše samopouzdanje.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)