Imate bolne desni ili neki drugi problem s usnom šupljinom? To su problemi koji se moraju odmah rješavati kako se ne bi pogoršali i razvili u nešto veće. Jedan od njih je svakako i fistula, poznata i kao parodontalni apsces.

Fistula je simptom upale koja se nalazi negdje u kosti i polako nalazi put na površinu. Laički rečeno to je nakupina gnoja koja obično nastaje zbog neke bakterije odnosno infekcije u organizmu. Može se pojaviti u ustima, ali i na licu. Ovaj problem može uzrokovati bolove te je važno prepoznati simptome na vrijeme kako bi se pravilno pristupilo liječenju. Fistule na zubnom mesu najčešće su posljedica loše oralne higijene ili komplikacija nakon stomatoloških zahvata. Može se pojaviti nakon vađenja zuba ako je pri vađenju zaostao komadić zuba ili kosti koji ne dopušta pravilno zarastanje i zatvaranje rane. Uvijek je važno pronaći glavni uzrok problema, kako bi liječenje fustula bilo što brže i efikasnije. Najbolja preventivna mjera je redovni pregled kod stomatologa.

Vrste fistula

Fistula sama po sebi ne boli, može biti osjetljiva na dodir ili boli nekoliko dana prije njenog stvaranja, dok je upala još u kosti i stvara pritisak na okolna tkiva.

Često pojavom fistule dolazi do olakšanja i smirivanja bolnih simptoma zbog smanjenja pritiska na tkivo.

Fistula na zubnom mesu može biti: aktivna i neaktivna.

  • aktivna fistula je crvene boje i na pritisak okolnog tkiva izlazi gnoj
  • neaktivna fistula je manja i na pritisak nema sekreta

Neaktivna fistula je znak povlačenja upale, a viđamo ju najčešće nakon uklanjanja uzroka kao mali ožiljak koji zaostane nakon cijeljenja.

Liječenje fistula

Kada se pojave znakovi fistule na mesu koje okružuje zub, važno je obratiti se stomatologu. Liječenje obično započinje dijagnostikom kako bi se utvrdio uzrok i stanje infekcije. Najčešće se napravi rendgensko snimanje i testiranje osjetljivosti zuba.

Nakon što se dijagnosticira prisutnost fistule, terapija uključuje liječenje korijena zuba. Važno je eliminirati infekciju iz unutrašnjosti zuba čišćenjem kanala korijena te njihovim adekvatnim punjenjem kako bi se spriječila ponovna pojava infekcije.

Prevencija nastanka fistula

Prevencija je ključna u održavanju oralnog zdravlja i sprječavanju formiranja dentalnih fistula. Redovita oralna higijena koja uključuje temeljito četkanje zubi najmanje dva puta dnevno te upotreba konca za čišćenje međuzubnih prostora smanjit će rizik od nakupljanja plaka i razvoja karijesa koji mogu dovesti do stvaranja infekcija. Redoviti pregledi kod stomatologa omogućuju ranu dijagnozu problema sa zubima i desni što doprinosi bržem reagiranju na prve znakove bolesti. Također, preporučuje se izbjegavanjem faktora rizika poput pušenja ili konzumacije velike količine šećera koji negativno utiču na oralnu floru.

Moguće komplikacije i rizici

Ako se dentalne fistule ne tretiraju pravilno mogu dovesti do niza ozbiljnijih problema poput širenja infekcije na okolne strukture – kosti lica ili druge dijelove tijela putem krvotoka što može rezultirati opasnim sistemskim infekcijama poput sepse.

Druga potencijalna komplikacija jest gubitak kosti oko korijena zuba što dovodi do nestabilnosti samoga zuba pa čak i njegovoga gubitka ako situacija eskalira bez adekvatnog odgovora s pacijentove strane da potraži pomoć.

Odontološke terapije i vađenje zuba također ponekad može uzrokovati fistulu na zubnom mesu

Kada potražiti stomatološku pomoć

Ne treba ignorirati ni najmanju bol ili otok na desni jer to mogu biti pokazatelji ozbiljnijih problema sa zubima. Ako primijetite bilo kakve promjene na desni, kao što su crvenilo, oticanje ili prisutnost gnoja, odmah se obratite svom stomatologu.

Pravovremeno liječenje je ključno ne samo za rješavanje trenutnog problema već i za prevenciju dugoročnih posljedica koje mogu imati negativan utjecaj na opće stanje oralnog zdravlja. Stomatolozi su tu da pruže stručnu pomoć i vode vas kroz proces liječenja kako bi se osiguralo vaše zdravlje i dobrobit.

Fistula je može pojaviti i kod djece. Ako se bolest ne liječi na vrijeme, dijete može doživljavati jaku bol i postaje razdražljivo pa mu se smanjuje imunitet, naročito kada se fistula liječi antibioticima. Posljedice stvaranja fistule kod djeteta su ozbiljne, tako da je za njihovo sprječavanje nužno naučiti djecu da pravilno brinu za svoju usnu šupljinu. Moguće posljedice su neispravan rast stalnih zuba i njihov gubitak. 

Kako si olakšati oporavak?

Na tržištu postoji velik broj proizvoda koji mogu pomoći u liječenju i oporavku. No, prvi korak je zaustavljanje upalnog procesa pomoću lijekova. Za zaustavljanje upale i gnoja, liječnik može propisati antibiotik. Ako se ne otkloni pravi uzrok, antibiotik će samo kratkoročno smiriti simptome.

Da bi se smanjila upala i oticanje možete svakodnevno, nekoliko puta dnevno isprati usnu šupljinu tekućinom pripremljenom sa sodom bikarbonom. U tu svrhu na čašu vode dodajte žlicu sode i nekoliko kapi joda.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)