Često nas zatekne neugodno iznenađenje pri pranju zubi ili konzumiranju određene hrane – neželjeno krvarenje desni. Dok se mnogi od nas mogu zabrinuti pri prvom znaku krvi, važno je shvatiti da su uzroci brojni i raznovrsni. U ovome članku upustit ćemo se u razloge iza ovog čestog problema oralne higijene i pružiti praktične savjete kako si pomoći kod kuće, te kada je ključno posjetiti stomatologa.

Uzroci

Krvarenje desni može biti posljedica niza različitih faktora, od onih benignih do onih koji zahtijevaju brzu medicinsku intervenciju. Obratit ćemo pažnju na najčešće uzroke bolesti zuba.

Nedovoljna oralna higijena

Nedostatak redovitog i temeljitog pranja zubi može dovesti do nakupljanja plaka, koji iritira desni i prouzročuje krvarenje. Može ga izazvati i brzo stvaranje zubnog kamenca uzrokovano nedovoljnom oralnom higijenom, naslaga pune bakterije te loš zadah, a nakon čega nastaje infekcija koja se može proširiti na okolna tkiva, pa čak i druge organe. Zubno meso je jako osjetljivo i treba biti oprezan. 

karijes pranje zuba

Agresivno pranje zubi

Ironično, previše agresivno pranje zubi također može iritirati desni.

Upala desni (gingivitis)

Ovo je početna faza bolesti desni, čiji je simptom upravo krvarenje desni. Ako se započne s brzim tretiranjem gingivitisa simptomi upale brzo prolaze. Gingivitis je početna faza upale zubnog mesa koja ako se ignorira prelazi u parodontitis i zbog toga se ne treba ignorirati. Ako pacijenti ne započnu s liječenjem gingivitisa, upalno stanje prelazi u teži kronični oblik, parodontitis, koji može dovesti do klimanja i gubitka zuba. Parodontitis je progresivno i nepovratno propadanje tkiva i čeljusne kosti izazvano izuzetno agresivnim bakterijama.

Lijekovi

Određeni lijekovi, poput razrjeđivača krvi, mogu povećati sklonost krvarenju desni. Čuvajte svaki zub.

umnjaci vadjenje zubar

Prehrambene navike

Konzumacija tvrde hrane može mehanički iritirati desni i uzrokovati krvarenje.

Kako si pomoći

Prevencija i rješavanje problema krvarenja desni počinje kod kuće. Evo nekoliko koraka kako si pomoći:

Sprečavanje nastanka bolesti

Redovito praksa temeljnog pranja zubi dva puta dnevno i upotreba zubnog konca može znatno smanjiti rizik od bolesti desni. Kvalitetna briga je ključna za sprječavanje nakupljanja bakterija koje uzrokuju plak. A time se sprečava i nastanak bolesti i upale.

Korištenje meke četkice za zube

Zamjena tvrde četkice mekom može smanjiti iritaciju desni i time smanjiti krvarenje.

Izbjegavanje određene hrane

Smanjenje unosa tvrde i oštre hrane može pomoći u prevenciji krvarenja. Meko meso i nježno obrađena hrana su bolji izbor za osjetljive desni.

Prestanak pušenja

Pušenje je jedan od vodećih faktora rizika za razvoj bolesti desni. Prestanak pušenja može značajno poboljšati stanje vašeg zubnog mesa, ali i pomoći da se bolest ne razvija. Zubi će vam na tome biti zahvalni.

Redoviti posjeti stomatologu

Stomatološki pregledi i profesionalno čišćenje mogu spriječiti razvoj ozbiljnijih problema s desnima. Vaš stomatolog može pružiti savjete prilagođene vašim specifičnim potrebama u vezi s oralnom higijenom. Dobra četkica za zube je ključna kako biste se riješili plaka. Sveto je pravilo da iščetkate svaki zub.

Kada posjetiti stomatologa

Iako mnoge situacije mogu biti riješene, važno je znati kada potražiti stručnu pomoć. Ako krvarenje desni postane kronično, ako primijetite oticanje, crvenilo ili bol u desnima, te ako krvarenje ne prestane nakon nekoliko dana, vrijeme je za posjet stomatologu. Moguće i da je upala u pitanju za koju je često potreban i antibiotik. Zub će uvijek reagirati na upalu pa su mogući i drugi problemi.

Zaključak

To može biti alarm za buđenje koji nas upozorava da obratimo veću pažnju na našu oralnu higijenu. Uz pravilnu skrb i preventivne mjere, većina slučajeva može se uspješno riješiti. Međutim, važno je biti svjestan kada problem zahtijeva profesionalnu medicinsku intervenciju. Njega za zubno meso nije samo estetsko pitanje, već ključan aspekt našeg općeg zdravlja. Sve bolesni zubnog mesa mogu se lako i uspješno riješiti, posebno ako je o upalama riječ. Svaki zub ogledalo je našeg zdravlja i zato ih uvijek čuvajte. Pravilno četkanje, zubni konac, vodica za ispiranje uvijek neka budu vaši saveznici.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)