Malokluzija je termin koji se često koristi među ortodontima za nepravilan položaj zuba. Pravilan zagriz podrazumijeva blagi preklop gornjih zuba preko donjih. To nije samo estetsko pitanje već može biti uzročnik brojnih zdravstvenih tegoba. Poremećaj u zagrizu može rezultirati habanjem zubne cakline, što dalje vodi do povećane osjetljivosti zuba i većeg rizika od karijesa. 

Osim toga, problemi lošeg zagriza mogu biti odgovorni i za anomalije s govorom. Primjerice, neki ljudi mogu imati problema s izgovorom određenih glasova ili riječi. 

Stručnjaci su rangirali tri tipa malokluzije:

Tip 1 – Ovo je najčešći tip malokluzije gdje je zagriz normalan, ali gornji zubi blago preklapaju donje.

Tip 2 – Odnosi se na pregriz, tj. kada je veća udaljenost između gornje i donje vilice.

Tip 3 – Stanje kada je donja vilica ispupčenija od gornje, gdje donji zubi preklapaju gornje.

Uzroci malokluzije

Ne postoji samo jedan uzrok malokluzije. Ona je najčešće nasljedna, a uzroci mogu biti i oblik vilice ili urođena mana (npr. rascijepana usna). Dijete kod kojeg nema dosta prostora između mliječnih zubića ima veći rizik da će u budućnosti imati poteškoće sa zagrizom. Neki od mogućih uzroka su i prenatrpanost zuba, sisanja palca… 

Kako prepoznati anomaliju

Primjerice, gornji zubi bi trebali blago preklapati donje kada su usta zatvorena. Ako to nije slučaj, može nastati problem s malokluzijom. Prednji zubi mogu biti iskrivljeni ili preklapati se više nego što je uobičajeno, donja čeljust može biti pomaknutu ili neuklopljena s gornjom čeljusti, a zubi se generalno ne sastaju kako bi trebali – sve su ovo indikacije da bi osoba mogla patiti od malokluzije.

Utjecaj na oralno zdravlje

Premda malokluzija sama po sebi ne predstavlja ozbiljan zdravstveni problem usne šupljine, njezin utjecaj na sveukupno oralno zdravlje može biti jako velik. Nepravilna pozicija zuba može dovesti do njihovog nejednakog trošenja, dok pretjerani stres na određene dijelove čeljusti može uzrokovati bolove u čeljusti i glavobolje. Kad je dijete u pitanju, potrebno je odmah reagirati jer je bolje spriječiti nego liječiti.

Prevencija malokluzije

Redoviti posjet stomatologu je ključan za rano otkrivanje simptoma, a tretman obično uključuje ortodontske aparate ili operaciju kako bi se korigirao položaj čeljusti ili pojedinačnih zuba.

Dodatno, redovita oralna higijena također može pomoći u sprječavanju problema sa zubima i čeljustima.

Opcije liječenja malokluzije

Liječenje ovisi o specifičnim potrebama svakog pacijenta. Ortodontska terapija, u kojoj se mogu koristiti fiksni ili mobilni ortodontski aparati, jedna je od učinkovitih metoda ispravljanja anomalije kod djece i odraslih. U težim slučajevima, kada je poremećaj zagriza povezan s pozicijom čeljusti, može biti potrebna i kirurška intervencija. S ciljem unapređenja kvalitete života, važno je pravovremeno obratiti se dentalnim stručnjacima kako bi se utvrdio najbolji plan liječenja. Prevencija i rana dijagnoza mogu smanjiti kompleksnost liječenja i osigurati dugotrajne pozitivne rezultate za zdravlje usne šupljine i cijelog organizma.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)