Hokej i boks na prvi pogled nisu niti malo slični sportovi. Prvi je timski sport, održava se na ledu gdje ekipe igraju i za cilj imaju spremiti mali crni gumeni disk u protivnikov gol. Drugi je individualan sport, koji se odvija u ringu i u kojemu je cilj srušiti protivnika na pod.

Ono što je zajedničko ovim dvama sportovima jest činjenica da su oba sporta pomalo brutalna te kako ovi sportaši dosta često ostaju bez zuba. Naime i jedni drugi izloženi su udarcima, bilo protivničke šake ili paka i palice, zbog kojih nerijetko ostaju bez zuba.

Ipak, kad gledate Mikea Tysona, Željka Mavrovića ili primjerice hokejašku legendu Waynea Gretzkyja primijetit ćete kako unatoč uspješnoj karijeri imaju sve zube. Štoviše, imaju predivan osmijeh.

Kako je ovo moguće pitate se? Mogu li uopće hokejaši i boksači, ali i svi ostali koji su uslijed neke ozljede ili bolesti izgubili zub, opet imati lijep i pun osmijeh?

Odgovor je da!

Postoji više metoda kako nadomjestiti izgubljen zub i time vratiti njegovu funkciju u čeljust, ali i samopouzdanje osobi koja ga je izgubila.
Najnovijim metodama se vrlo brzo, efikasno i s dugotrajnim rezultatima mogu nadomjestiti gubitak jednog ili više zuba.

Iako gubitak zuba, posebno sjekutića, predstavlja estetski problem zbog kojega se većina ljudi odlučuje za nadomještanje, ne smiju se zanemariti ni eventualni zdravstveni problemi koji se mogu pojaviti ukoliko se izgubljeni zub ne nadomjesti. Naime, na mjestu gdje je zub ispao, nakon nekog vremena dolazi do povlačenja čeljusne kosti, susjedni zubi se naginju jedan prema drugome, a zubi na suprotnoj strani čeljusti izranjaju u prazni prostor.

Srećom, postoje brojne tehnologije i zahvati kako se ovaj problem može riješiti, a u ordinaciji Stomatologija i estetika imaju velik izbor zahvata prilagođenih željama, potrebama i problemima svakog pacijenta. Bilo da se radi o ugradnji implantata, mosta ili cijele proteze, liječnici Stomatologije i estetike imaju dugogodišnje znanje i iskustvo na području implantologije gdje imaju suradnju s vodećim svjetskim tvrtkama ovoga područja.

Koji zahvat odabrati?

Ovisno o broju izgubljenih zuba pacijent i stomatolog dogovaraju koji je zahvat potreban.

Ukoliko je riječ o jednom zubu onda se najčešće ugrađuju implantati od titana. Ovaj zahvat je relativno brz i izvodi se uz lokalnu anesteziju. Implantat se ugrađuje u čeljusnu kost te svojom funkcijom i izgledom oponaša zub. Implantat pacijentu pruža osjećaj pravoga zuba i ovaj je zahvat vrlo prihvaćen kod pacijenata te je preporuka za nadoknadu jednog ili više zuba.

Most je protetski rad koji se radi kada nije moguće ugraditi implantat. On je fiksiran na zubima i ne može se izvaditi te se njime premošćuje područje bez zuba tako da se susjedni zubi izbruse, a između se nalazi izmodeliran zub od keramičkih materijala koji oponaša zub koji nedostaje.

U slučajevima gubitka većeg broja zuba ili svih, stomatolog će preporučiti izradu proteze ili modernije zahvate koje izvode u poliklinici Stomatologija i estetika, a koji se zove all-on-four.

Postoje proteze koje su i dalje pomične, ali one ne pružaju potpunu sigurnost pacijentu. Srećom, sada postoje novi zahvati – all-on-four i all-on-six, a u kojima se proteza učvršćuje za četiri ili šest implantata te tako garantira osjećaj sigurnosti.

Izbora je kao što vidite mnogo, a odluku o tome kako na najbolji riješiti problem bezubosti potrebno je donijeti u dogovoru s liječnikom stomatologom, a stručnjaci u privatnoj ordinaciji Stomatologija i estetika stoje vam na raspolaganju.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)