Zdravlje zuba ključno je za cjelokupnu kvalitetu života. Preosjetljivost zuba može značajno narušiti svakodnevne aktivnosti poput konzumacije određene hrane i pića, stvarajući nelagodu i bol. No koji su uzroci, kako prepoznati simptome i metode prevencije ovog čestog problema?

Simptomi

Sve to definira se kao kratkotrajna, oštra bol koja se javlja kada su zubi izloženi termalnim, kemijskim ili taktilnim podražajima. Glavni simptomi uključuju iznenadnu bol i nelagodu prilikom konzumacije hladne ili tople hrane i pića, kao i kada se četkaju zubi. Jedete li sladoled i osjetite snažnu bol, imate problem.

Glavni uzroci

Erozija

Erozija cakline je jedan od glavnih uzroka preosjetljivosti zuba. Caklina je vanjski sloj zuba koji ga štiti od vanjskih podražaja. Kada ovaj zaštitni sloj erodira, dentin postaje izložen, što dovodi do preosjetljivosti. Hrana visoke kiselosti, gazirani napici i agresivno četkanje mogu pridonijeti eroziji cakline.

Recesija zubnog mesa

Recesija zubnog mesa također može biti uzrok preosjetljivosti. Kada se zubni meso povuče, osjetljivi dijelovi zuba postaju izloženi, što može izazvati bol i nelagodu. Razlog recesije može biti nepravilna njega usne šupljine ili upalne bolesti poput gingivitisa.

Karijes i oštećenja zuba

Karijes i fizička oštećenja, poput pukotina ili lomova na zubima, također mogu biti uzrok jer omogućuju pristup iritantima do živaca u zubu. Loše oralne navike i konzumacija slatke hrane povećavaju rizik za nastanak karijesa.

karijes
zubobolja bolni zub

Stomatološki zahvati kod preosjetljivosti zuba

Određeni stomatološki zahvati, poput izbjeljivanja zuba ili postavljanja plombi, mogu privremeno povećati osjetljivost zbog izloženosti dentina tretiranju.

Kako prepoznati problem?

Preosjetljivosti zuba moguće je prepoznati kroz simptome kao što su bol prilikom konzumacije hladnih ili toplih napitaka, kisele hrane ili pri udisanju hladnog zraka. Osjetljivost može biti stalna ili povremena, ali uvijek predstavlja signal da nešto nije u redu.

Dijagnosticiranje i liječenje

Stomatolog igra ključnu ulogu u dijagnosticiranju preosjetljivosti zuba. Nakon temeljitog pregleda i razgovora o simptomima, stomatolog može preporučiti različite metode liječenja. To uključuje korištenje specijalizirane paste za zube koja pomaže u smanjenju boli te primjenu profesionalnih dentalnih tretmana kao što su fluorne lakove.

Prevencija

Prevencija je uvijek bolja od liječenja. Redovita oralna higijena koja uključuje pravilno četkanje pastom namijenjenom za osjetljive zube te upotreba zubnog konca pomaže u očuvanju zdravlja zuba i zubnog mesa. Također je važno paziti na prehranu, ali i pića koji mogu erodirati caklinu.

Bolje spriječiti nego liječiti preosjetljivost zuba

Pravodobno prepoznavanje simptoma i konzultacija sa stomatologom bitni su koraci u rješavanju problema preosjetljivosti zuba.

Česta pitanja i odgovori

1. Koliko često trebam koristiti posebnu pastu?

Preporučuje se svakodnevno korištenje paste za osjetljive zube kako bi se smanjila osjetljivost.

2. Može li prehrana utjecati na preosjetljivost zuba?

Da, namirnice visoke kiselosti mogu erodirati caklinu te tako povećati osjetljivost zubi.

3. Što trebam učiniti ako primijetim simptome?

Trebate konzultirati svog stomatologa kako bi vam preporučio odgovarajuće tretmane.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)