Na čovjeku najprije primijetimo osmijeh. I lijepe zube. Krunice kakve poznajemo danas, predstavljaju veliki korak naprijed u estetskoj stomatologiji. Krunice su ostale i dalje jedan od omiljenih dentalnih zahvata. One su zapravo fiksne nadoknade koje se koriste za nadoknadu izgubljenog dijela zuba, ali i za promjenu oblika i/ili promjenu boje. Česta je zabluda da su zubi oštećeni postavljanjem krunice. Pravilno postavljene krunice ih štite.

Ovisno jesu li u potpunosti ili djelomično izrađeni od keramike, razlikujemo metal-keramičke, keramičke, cirkon-keramičke krunice. One su zapravo vrsta zubnog nadomjestka. Koriste kako bi se poboljšao izgled i funkcionalnost. Ove kapice mogu biti napravljene od različitih materijala, a među najčešće se biraju upravo porculanske i keramičke krunice.

Oba materijala imaju svoje prednosti i nedostatke koji utječu na izbor pacijenta i stomatologa.

Metal-keramičke krunice

Zbog pristupačne cijene, izdržljivosti i vrlo privlačnog izgleda, metal-keramičke krunice su postale jako popularne. Kao što im i ime govori, izrađene su od keramike koja je povezana s metalnom podlogom. Ta metalna podloga pruža zubu čvrstoću i stabilnost. Keramički dio odlično oponaša oblik i boju prirodnog zuba. Keramičke krunice s metalom su izdržljivije i manje se lome jer su jače od onih koje su samo keramičke i zbog toga traju duže.

Keramičke (porculanske) krunice

Keramičke krunice su, kao što njihov naziv sugerira, napravljene od keramike – vrste gline koja je toplinski obrađena kako bi postala izuzetno čvrsta. Ove vrste donose prirodan izgled zuba.

Glavna prednost je njihova estetika. Keramika može imitirati prirodan sjaj i translucenciju pravih zuba, pružajući jedan od najrealističnijih rezultata svih dostupnih materijala za krune.

Krunice izrađene u potpunosti od keramike predstavljaju najbolje rješenje za savršenu estetiku. Potpuno keramičke odnosno porculanske svojom bojom najvjernije dočaravaju sva optička svojstva pravog zuba što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od vašeg prirodnog zuba.

Cirkon-keramičke krunice

Cirkonska keramika je iznimno čvrsta. Zbog svoje prozirnosti, cirkon daje svjetliji i prirodniji izgled zuba u usporedbi s metalom, što rezultira odličnim estetskim dojmom kada se stavi na prirodne zube ili zubne implantate. Njegova izdržljivost, kao i ljepota, čine ga odličnim izborom kako za prednje, tako i za stražnje zube. Cirkon je cijenjen u estetskoj stomatologiji zato što izgleda potpuno prirodno, ima svojstvo prozirnosti i savršeno je usklađen s ljudskim tijelom, što ga čini nezamjenjivim. Stoga ga toplo preporučujemo svim pacijentima, posebice onima koji žele poboljšati izgled prednjih zuba.

Koju odabrati?

Kada se govori o tome koja je vrsta „bolja“, odgovor zapravo ovisi o specifičnim potrebama i željama pacijenta. Bitno je zapamtiti da bi svaku odluku o vrsti krunice trebao nadgledati iskusni stomatolog. Stomatolog će razmotriti niz faktora – uključujući stanje pacijentovih zubi, njihove oralne navike i estetske preference – kako bi se osiguralo da pacijent dobije najbolju moguću zubnu krunu za njega.

Vijek trajanja zubnih krunica ovisi o mnogo faktora. Tu se misli na stručnost ugradnje i kvalitetu izrade krunice. Jako je važna oralna higijena, pravilnosti zagriza, zdravlje okolnih zubi. Prosjek trajanja zubne krunice jest od 10 do 15 godina. Nakon toga, mora se zamijeniti novom.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)