Ljudima trajni zubi izrastaju samo jednom u životu. Prve sjekutiće dobivamo oko šeste godine života, a zadnje umnjake do 25. godine života. Trajni zubi nam trebaju trajati cijeli život i ako ih izgubimo, ne možemo ih nikako nadomjestiti prirodnim putem. Ipak, zbog raznih životnih okolnosti ponekad izgubimo neki trajni zub. Bilo da je riječ o udarcu, ozlijedi, bolesti ili nečem trećem, izgubljeni zub više nikada neće narasti i potrebno ga je nadomjestiti. Nedostatak zuba nije opasan zdravstveni problem, ali može uzrokovati određene smetnje. Naime, prazan prostor u desnima može potaknuti ostale zube da se s vremenom pomaknu iz svoga prirodnog mjesta i tako se može narušiti sklad i ravnoteža u ustima.

Nove tehnologije za kvalitetnija rješenja bezubosti

Do sada su se izgubljeni zubi uglavnom nadomještali krunicama ili mostovima, ali razvojem tehnologije i novih materijala dobili smo daleko kvalitetnije i bolje metode za zamjenu izgubljenog zuba nego što je to bio slučaj do sada. Riječ je o zubnim implantatima koji se sve više koriste za nadomještanje izgubljenog zuba – bilo da je riječ o samo jednom, nekoliko njih ili čak cijele čeljusti.

Vrhunski materijali za odlične rezultate

Zubni implantati izrađuju se od vrhunskog titana koji je biokompatibilan i neće prouzročiti tegobe kad se postavi. Riječ je o posebnoj vrsti vijka koji je postavlja u čeljusnu kost, a na kojega se kasnije stavlja krunica zuba.

Prije samog zahvata potrebno je obaviti pregled kod odabranog stomatologa. On će utvrditi stanje Vaših zuba i desni te jeste li kandidat za ugradnju implantata. Nakon što potvrdi da ste kandidat za implantat dogovara se termin za zahvat.

Bezbolan zahvat

Zahvat ugradnje implantata izvodi se u lokalnoj anesteziji te je riječ o bezbolnom zahvatu. Implantat je potrebno ugraditi u čeljusnu kost na mjestu na kojem nedostaje zub. Na ovaj način se štiti kost i sprječava se njeno stanjivanje. Oporavak nakon ugradnje implantata je individualan, a potrebno je do 6 mjeseci da implantat u potpunosti sraste s čeljusnom kosti. Tijekom ovog vremena imat ćete privremenu krunicu, kako biste mogli žvakati. Nakon što implantat sraste, stomatolog će postaviti trajnu krunicu koja je izrađena prema snimci vaših zuba i koja će preuzeti nekadašnju funkciju zuba.

Za bezubu čeljust rješenje su All on 4 ili All on 6 implantati

Ako slučajno imate veći manjak zuba ili potpuno bezubu čeljust, najbolje rješenje je postavljanje All on 4 ili All on 6 fiksnih mostova. Do sad se problem bezubosti uglavnom rješavao protezama. Ipak, one nisu najbolje rješenje jer su mobilne i osobe su često imale poteškoća prilikom nošenja. Proteze su bile nestabilne, znale bi ispasti i nisu pružale sigurnost i čvrstoću kao pravi zubi.

Mostovi na implantatima All on 4 ili All on 6 su fiksna rješenja za bezubost i nude potpunu sigurnost kao što imamo kod trajnih zuba. All on 4 mostovi se postavljaju tako da se u bezubu čeljust prvo ugrađuju četiri implantata koji će biti nosači mosta. Nakon što oni zarastu, na njih se postavlja izrađen most koji je u potpunosti prilagođen i napravljen prema čeljusti pacijenta.

Na ovaj način osoba ima potpun i savršen osmijeh koji izgleda prirodno. Osim toga, budući da je most fiksiran, osoba opet ima sigurnost u svakodnevnim radnjama kao što su govorenje, smijanje, jedenje… Postavljanje All on 6 mosta je slično, samo se umjesto četiri, postavlja na šest implantata.

Vratite samopouzdanje

Obje vrste mostova mogu se postaviti u gornju ili donju čeljust te se tako osobi vraća nekadašnja funkcija zuba. Ono što je također bitno naglasiti, ugradnjom implantata osoba će vratiti i samopouzdanje jer će opet moći slobodno jesti, smijati se i govoriti. Ovakva vrsta implantata bi uz pravu njegu i higijenu trebala trajati jako dugo, čak i cijeli život. Ipak, svakako je potrebno naglasiti redovite kontrole kod stomatologa koji će voditi brigu o zdravlju vaših desni i tome jesu li implantati postavljeni dobro.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)