Svi znamo onaj neugodan osjećaj kad jedemo slatko ili pijemo hladni ili vrući napitak pa krene zubobolja. Za zubobolju se kaže da je najgora bol koju čovjek može osjetiti, osobito ako pri ruci nema lijek za suzbijanje. Razloga ima puno, no karijes je primarni uzrok kod većine djece i odraslih.

Najčešći uzroci zubobolje

Ako se karijes ne liječi, može doći do infekcije zuba

Karijes na zubu

Početni stadij karijesa često prolazi neprimijećen, što otežava rano otkrivanje i povećava rizik od kasnije pojave zubobolje. Redoviti posjet stomatologu radi čišćenja zuba pomaže u ranom otkrivanju karijesa prije nego što postane ozbiljno. Ako se karijes ne liječi, može doći do infekcije zuba i potencijalnog gubitka zuba ili ozbiljnijih komplikacija.

Upala zubnog mesa

Bakterije koje uzrokuju infekciju prodiru u zubno tkivo, što rezultira iritacijom živčanih vlakana i krvnih žila unutar zuba.

Puknuće zuba ili zubne plombe

Ako je plomba pukla, unutarnji dio zuba, koji obično nije izložen vanjskim nadražajima, može postati osjetljiv na temperaturne promjene, pritisak i iritaciju što rezultira bolovima.

Rast umnjaka

Rast umnjaka može biti bolan proces. Najčešće uzrokuje bol i promjene na susjednim zubima. Komplikacije izazvane rastom umnjaka mogu biti brojne i naposlijetku rezultiraju vađenjem umnjaka.

Struganje zubima

Škripanje zubima ili bruksizam predstavlja još jedan uzrok zubobolje. Veliki broj ljudi nehotice škripi zubima noću, često nesvjesno. Preporuča se konzultirati sa stomatologom kako biste razmotrili moguće opcije liječenja.

Osjetljivost na toplo ili hladno

Osjećaj naglog i vrlo jakog bola koji se javlja kad osjetimo neki podražaj poput hladnoće zraka ili vode, a brzo nestaje nakon nekoliko sekundi, obično se pojavljuje u području gdje se zub sastaje sa zubnim mesom. Taj dio zuba naziva se zubni vrat. Ondje je zubna caklina često stanjena ili oštećena zbog raznih utjecaja kao što su starenje, prejako četkanje zubi, loš položaj zubi ili stare plombe. Ako se zubno meso povuče iz bilo kojeg razloga, zubni vrat postaje izložen i osobito osjetljiv na vanjske podražaje.

strah od zubara

Apsces zuba

Apsces je džep gnoja, rezultat je infekcije, općenito bakterijske, lokalizirane u području gdje se apsces formira. Apsces zahvaća zube i susjedno čeljusno tkivo.

Bol kao signal tijela

Bolan osjećaj koji se može javljati u našim ustima zapravo je mehanizam kojim nam tijelo signalizira da nešto nije kako treba. Bol u zubima može se pojaviti iz različitih razloga. Prvi korak prema rješavanju problema sa zuboboljom jest prepoznati simptome te shvatiti što bi mogao biti izvor problema. Da biste to uspješno napravili, ključno je razlikovati običnu osjetljivost od ozbiljnijeg stanja koje zahtijeva proaktivno reagiranje i hitan odlazak stomatologu.

Prirodni lijekovi 

Kad vas zaboli zub, možete uzeti lijekove protiv bolova koji se prodaju bez recepta. Paracetamol je dobar izbor za blage bolove i počinje djelovati unutar 20 minuta. Za zubobolju prirodni lijek može biti klinčić. On ima antibakterijska svojstva, smiruje živce te smanjuje grčenje i bol. Ako osjetite bol u zubu ili desnima, stavite klinčić na to mjesto i stisnite zube. Držite ga između 15 minuta i pola sata dok bol ne popusti. Kod jače zubobolje, možete staviti dvije kapi ulja klinčića na komadić vate i prisloniti to na bolan zub. Pomaže i hladan oblog.

Zubobolja i temperatura

Povećanje tjelesne temperature često upućuje na prisutnost ozbiljnijih stanja unutar oralne šupljine ili čak cijelog organizma. Bakterije koje ulaze u korijen zuba ili okolno tkivo desni mogu izazvati upalni odgovor tijela. Tijekom toga, imunološki sustav se aktivira i radi na suzbijanju infekcije, što može rezultirati povećanjem temperature. Osim toga, visoka temperatura tijela, koja može pratiti takvu reakciju, čini tijelo osjetljivijim na bol. Stoga, ako osoba pati od upale zuba, povišena tjelesna temperatura može učiniti zubobolju intenzivnijom. Početni stadij karijesa često prolazi neprimijećen što otežava rano otkrivanje i povećava rizik od kasnije pojave zubobolje. Redoviti posjet stomatologu radi čišćenja zuba pomaže u ranom otkrivanju karijesa prije nego što postane ozbiljno. Ako se karijes ne liječi, može doći do infekcije zuba i potencijalnog gubitka zuba ili ozbiljnijih komplikacija.

Prevencija je najvažnija

hitna stomatologija bolan zub

Jedan od najboljih načina sprječavanja različitih vrsta bolova, uključujući one uzrokovane problemima sa zubima, jest redovito provoditi preventivne mjere. Redoviti stomatološki pregledi i pravilna prehrana samo su neke od njih. Uvijek se sjetite: vaše je oralno zdravlje vaša odgovornost! Brinite o svojim zubima isto koliko i o ostatku svog tijela, a rezultati će doći sami po sebi. Oralna higijena presudna je za sprječavanje brojnih problema s ustima, a samim time i pojave bolova u njima. Pravilnom upotrebom vode i ostalih proizvoda namijenjenih za održavanje oralne higijene može se spriječiti pojava mnogih bolesti usne šupljine.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)