Koliko roditelja poznajete, a da su im djeca posjetila zubara tek na obaveznom pregledu prije upisa u osnovnu školu. Zavaravanje roditelja kako djeca ne trebaju posjet zubaru dok imaju mliječne zube, zapravo je dosta raširen pojam.


Pogrešna pretpostavka je ta da će mliječni zubi ispasti te ih zamijeniti trajni zubi i – nikome ništa. Ako mliječni zubi nisu zdravi, njihovo preuranjeno propadanje i ispadanje, može itekako utjecati na trajne zube koji mogu kasnije nepravilno izrasti ili čak biti i oni pokvareni od samoga početka. Sve je veći broj male djece koja od najranijih dana imaju loše zube, a razlog tome je manjak ili čak potpun nedostatak dentalne higijene te konzumacija hrane i pića zasićenih šećerom. Želite li svojoj djeci u samome startu dati prednost u životu, možete započeti s oralnom higijenom od najranije dobi, jer nikada nije prerano za dobre navike. 

Iako je vjerovanje uvriježeno da malim bebama ne treba čistiti zube, to nije istina. Dojenčadi se usta mogu čistiti nakon svakog jela, ali dovoljno bi bilo primjerice dva puta dnevno. Vlažnom gazom ili krpicom im pobrišete unutrašnjost usta i desni, sasvim oprezno jer su jako osjetljiva, te tako uklonite sve ostatke mlijeka ili kašice u njihovim malim ustima.

Čim počne nicati prvi zubić vrijeme je za naoružavanje najmekšom dječjom četkicom za zube i dječjom pastom. Sasvim malu količinu paste za zube, otprilike kao što je zrno riže, stavite na četkicu i nježno masirate dječje zubiće i desni. To je navika koje je potrebna jednako kao što je i zdrava. Četkicu za zube prilagođavajte djetetovom uzrastu, kao i zubnu pastu. Izbjegavajte korištenje paste za zube za odrasle zbog količine fluora u njima koja nije uvijek prilagođena djetetovim potrebama.

Kod oralne higijene od malih nogu ključno je nekoliko stvari, ako želite da vaše dijete u budućnosti ima zdrave i njegovane zube. Osim preventivnih odlazaka zubaru barem jednom godišnje, potrebno je stvoriti navike. Kako te navike ne bi bile djeci i suviše zahtjevne i dosadne, jer djeca nemaju razvijenu koncentraciju, smislite neke određene igre ili pjevajte pjesmice za vrijeme pranja i čišćenja zuba.  Djeci trebate prati zube i nadzirati ih u tom procesu dokle god ne budu u stanju sami ispravno prati svoje zubiće. Stoga je važno od samoga početka taj proces učiniti zabavnim i animirati djecu kroz igru. Prije spavanja obavezno naučite djecu da peru zube, a tako stvarate i priliku za obiteljski  ritual. Naučite li svoje dijete od malena održavati oralnu higijenu na ispravan način, ono će to raditi do kraja života i bit će vam zahvalno. Koliko su navike doista važne govori dovoljno činjenica da će ga dobre navike koje dijete usvoji u djetinjstvu, pratiti čitav život.

Obratite pažnju kako je potrebno mijenjati četkicu za zube svaka 2-4 mjeseca ili i prije ako se četkica ošteti te njena vlakna postanu istrošena. Kad pitate dijete što mu je bitno kod četkice za zube, ono ne zna odgovor na to pitanje jer je jedino bitno je da je šarena i vesela, stoga je odabir kvalitetne četkice za zube na vama.

Pri održavanju oralne higijene vašeg djeteta važno je također izbjegavati konzumaciju zašećerenih napitaka, osobito dojenčadi kojima je voda dovoljna da bi ugasili žeđ. Umjetno zaslađeni napitci dodatno će pospješiti razvoj bakterija u usnoj šupljini vašeg djeteta i pospješiti nastanak karijesa. Izbjegavanje slatkiša i pretjerano zaslađene hrane je jako važno, jer nikakav dodatni šećer maloj bebi nije potreban osim onaj iz voća i mlijeka. Stoga se preporučuje da čim dojenčad počne jesti krutu hranu, izbjegavate kupovnu i procesuiranu dječju hranu i sokove. Za vaše najmanje bitno je da su namirnice svježe i pripremljene sa što manje aditiva i šećera, pogotovo umjetnih. 

Dakle maloj djeci zube možete početi čistiti i prati čim prije, jer je svaka dobra odluka koju donesete za njih, osobito kada se radi o njihovom zdravlju, zapravo neophodna.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)