Čisti li krokodilima zaista netko zube, kao što mi čistimo naše?

Činjenica je da je oralna higijena važna i u životinjskom svijetu, koji egzistira u neraskidivoj sponi sa svojom okolinom. Postoji posebna vrsta ptica koja krokodilima čisti zube. Interesantan podatak je taj da ovim pticama nije neophodno čistiti krokodilima zube, niti je to krokodilima to potrebno. Stoga je to utoliko intrigantnije – ako se zapitamo zbog čega čovjek nije također u stanju živjeti u sličnoj simbiozi. Ne s pticama i krokodilima, naravno, ali postoje opcije o kojima je vrijeme da najozbiljnije razmislimo – ono na što sve više ljudi obraća pažnju je ekologija i održivost. Počevši od nekih sitnica u svojoj okolini i domaćinstvu, možete vlastitim snagama učiniti velike stvari.

Svjesni smo i sami koliko je oralna higijena zapravo bitna, ali briga za okoliš je također važna. Okrenete li se oko sebe sigurno ćete pronaći barem nekoliko stvari na koje već danas možete utjecati sami, uz minimalnu izmjenu načina života. Započnite s predmetima koje svakodnevno koristite, a možete ih zamijeniti za njihove biorazgradive ili višekratne varijante. Jedan od predmeta u našem kućanstvu koji najčešće koristimo te zamjenjujemo redovito je četkica za zube.

Znate li da se godišnje proizvede čak oko 5 milijardi plastičnih četkica za zube? Kako bi nam taj podatak malo „lakše“ sjeo, to je 5.000.000.000 komada plastike kojima treba oko 400 do tisuću godina da se razgrade u prirodi. Neki podaci  govore o tome da se proizvede oko 3 milijarde, ali opet – ovdje se radi o milijardama i to običnih plastičnih četkica, bez podataka o ostalim proizvodima za oralnu higijenu. Možemo reći da plastične četkice za zube zapravo traju zauvijek te da je trenutak za promjenu – upravo sada.

Mijenjamo li svoju četkicu za zube svaka 3 mjeseca kako se i preporučuje, doći ćemo do fascinantne brojke koliko ih jedna osoba iskoristi i odbaci tijekom svog života – oko 300 komada. Time što ne mijenjamo četkicu redovito, ne radimo ništa dobroga za sebe, a kamoli za okoliš – za one koje mijenjaju četkicu jednom godišnje ili dulje.

Postoji alternativa plastičnoj četkici koja se nameće kao održivo rješenje – četkica za zube od bambusa. Može se kupiti gotovo svugdje, ekološki je prihvatljiva jer je bambusovo drvo potpuno razgradivo, netoksično te obnovljivo. Još bolje od toga, i vrlo brzo raste tako da neće nastati neka velika prirodna katastrofa ako svi počnemo koristiti bambusove četkice  za zube.

Vlakna ove četkice za zube mogu biti napravljena od životinjske dlake koja je biorazgradiva, ili prirodnih organskih materijala. Varijante s najlonskim vlaknima su jednostavne za reciklažu, samo uklonite najlonska vlakna i odbacite ih zajedno sa svojim ostalim otpadom. Koji sigurno reciklirate.

Kako se ovaj članak ne bi pretvorio u predavanje o ekologiji, ostavit ćemo vam na volju odluku o četkici za zube, ali ovdje možemo ponoviti kao i na početku – sve što možete učiniti za svoju okolinu činite za sebe. Naravno, ne očekuje se od vas da sutra počnete živjeti „zero waste“ život, ali svaki mali korak je važan. Svaka je mala stvar važna, a promjenu pokrećemo od sebe samih.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)