Moderni način života u kojem malo spavamo pa pijemo mnogo kave, a mnogi su još i ovisni o cigaretama ostavlja traga na našim zubima koji zbog konzumacije obojene hrane gube bjelinu te s vremenom požute.
Za bijelu boju zuba zaslužna je caklina, odnosno vanjski sloj zuba, koja trošenjem postaje sve tanja zbog čega tamna boja dentina dolazi do izražaja.
Osim kave, vina i cigareta, zubi mogu potamniti i zbog genetskih ili degenerativnih promjena, uslijed uzimanja vitaminskih i mineralnih pripravaka, antibiotika, starenja, ali i lošeg liječenja zuba.

Lijep i blistav osmjeh oduvijek se povezuje sa zdravljem, a niska bisernih zuba ima i veliku estetsku ulogu.
Međutim, možemo li i kako vratiti sjaj našem osmjehu koji je ugasnuo zbog velikih količina kave, kole i cigareta?
Naravno!

Razne metode izbjeljivanja zuba

Uspješan tim klinike, na čelu s Goranom Jovičevićem, specijalistom parodontologije i implantologije, za vraćanje sjaja zubima koristi nekoliko različitih metoda – ZOOM® lampu, BIOLASE lasersko izbjeljivanje i izbjeljivanje udlagama.
Najnovija i najbolja opcija za izbjeljivanje je ono koje se radi u ordinaciji i to ZOOM® Lampom. Ovaj zahvat radi se u jednoj posjeti i traje oko 90 minuta.

Druga opcija se također izvodi u ordinaciji i to Ultra boost gelom. Za ovaj zahvat potrebno je izdvojiti dvije posjete po sat vremena.

Treća metoda je izbjeljivanja udlagama napravljenim na temelju otiska čeljusti, nanošenjem gela na bazi vodikovog peroksida (H202), koncentriranog prema naputku liječnika tijekom dva do četiri tjedna, a udlaga se nosi 60-ak minuta dnevno.
Proces izbjeljivanja zubi temelji se na aktivnom kisiku koji prodire u caklinu gdje se veže na spojeve pigmenata te se potom procesom oksidacije razlaže, mijenjajući tako boju zuba u svjetliju.

Može li izbjeljivanje oštetiti zube?

Mnoga istraživanja dokazala su kako profesionalno izbjeljivanje koje radi stomatolog ne može naškoditi zubima i zubnom tkivu. Štoviše, moderna sredstva u svom sastavu imaju visoku koncentraciju floura koja dodatno pogoduju većoj otpornosti na karijes.

Također, pacijenti su povratno potvrdili kako su nakon izbjeljivanja zuba počeli više računa voditi o higijeni zuba, a što je opet imalo pozitivne posljedice.
Inače, postupak je bezbolan, a kod manjeg broja pacijenata javlja se povećana osjetljivost zubnog mesa.

Što nakon postupka izbjeljivanja?

Nakon što je završio postupak izbjeljivanja pacijent bi trebao neko vrijeme, a minimalno dva dana, izbjegavati pijenje obojenih tekućina i jedenje obojene hrane. Ovo podrazumijeva pijenje kave, kole, crnog čaja i jedenje pigmentirane hrane kao što su jagode, borovnice ili crni rižoto.
Ipak, nakon što prođe ovo razdoblje, pacijent opet može uživati u blistavom osmjehu.

Podijeli:

1 Komentar

  • Ljubica, 28. siječnja 2021. @ 20:04 Reply

    Bilo bi dobro da ste napisali cijenu bar jednog načina izbjeljivanja😀

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)