Sigurno nema osobe koja nije u djetinjstvu doživjela ili svjedočila nekome tko je pao i razbio zube.

Bilo da je riječ o prvoj vožnji na rolama ili skateboardu, trčanju ili utakmici košarke, sve su ovo prilike u kojima su mnogi oštetili zube ili ostali bez zuba.

Taj pad, udarac i reakcija koja slijedi nakon toga, svima nam se zasigurno urezala u sjećanje. Bol od udarca, često ozlijeđena usnica ili okolno tkivo zuba, krv koja curi iz usta trenutno nas uvuče u neki scenarij horor filma i kod mnogih izazove suze, paniku i strah, a pogotovo ako je zub raskliman ili čak izbijen. Najčešće žrtve ovih padova su gornji sjekutići, koji su najizloženiji udarcima.

Ostati miran u oluji

Kad se dogodi ovakav pad, prvo što moramo je ostati smireni. Ako imamo mogućnost, trebamo oprati usta kako bismo uklonili krv i vidjeli kolika je zaista ozljeda. Potom treba ozlijeđeni zub nekako sačuvati dok ga se ne prenese dok stomatologa. Ako je zub i dalje u ustima ne smije ga se dirati kako ne bi ispao. Osim toga, usta su prirodno okruženje u kojem se zub nalazi pa se smanjuje mogućnost daljnjih ozljeda ili dehidracije zuba. S druge strane, ako je zub pao na zemlju, dobro ga je oprati hladnom vodom te potom prenijeti do stomatologa u slini, mlijeku ili ga čak staviti pod jezik u usta.

Brza reakcija čuva zub

Ne preporučuje se prijenos zuba u maramici, alkoholu ili vodi jer može doći do sušenja zbog čega će se zub teže „primiti nazad“.

Druga stvar o kojoj treba voditi računa je vrijeme odlaska kod stomatologa. Dakle, u slučaju izbijanja ili jačeg rasklimavanja zuba nužno je što brže doći do stomatologa. Naime, brojna su istraživanja pokazala ako se u roku od 30 minuta od ozljede intervenira te se zub ponovo vrati na mjesto, jako su velike šanse da će se zub i spasiti.

Nakon što je stomatolog vratio zub na njegovo mjesto, vezat će ga pomoću žičice za susjedne zube. Zub bi trebalo držati ovako učvršćenim oko dva tjedna tijekom kojih bi trebalo jesti mekaniju hranu i izbjegavati grickalice.

Nakon dva do tri tjedna stomatolog će provjeriti je li se zub dovoljno učvrstio kao i je li potrebno izvaditi živac i napuniti korijenski kanal. Potrebno je još nekoliko odlazaka stomatologu tijekom kojih se prati zarastanje i oporavljanje zuba.

Brojne vrste ozljeda zuba

Pored izbijanja i rasklimavanja zuba još su neke ozljede zuba, a one se dijele na ozljede tvrdih i mekih zubnih tkiva.

U ozljede tvrdih zubnih tkiva ubrajaju se: napuknuće cakline, kad su pukotine vidljive golim okom, ali struktura zuba je netaknuta, potom prijelom cakline – kad je okrhnut komadić cakline i u tom je slučaju dovoljno ispolirati rubove.  Pri prijelomu cakline i dentina okrhnut je veći dio zuba, ali je živac ostao čitav, dok je kod prijeloma cakline, dentina i oštećenja pulpe vidljiva krvava točkica koja predstavlja otvorenu pulpu.  Najteži oblik je prijelom korijena koji može biti horizontalan ili vertikalan i u tom se slučaju zub pokušava spasiti repozicijom i vađenjem živca. Ako je došlo do vertikalne frakture zub se mora izvaditi jer mu nema spasa.

Također, postoje i ozljede ligamenta koji povezuje zub s kosti te od siline udarca ligament može biti oštećen, što dovodi do pomaka zuba. U ovom slučaju zub može biti: raskliman, djelomično izbijen, bočno istisnut, utisnut ili potpuno izbijen. Ovo su ozljede o kojima smo pisali ranije i u ovom se slučaju zub fiksira za druge zube. 

Dakle, još jednom je potrebno ponoviti kako je u slučaju bilo kakve trauma zuba potrebno ostati pribran i smiren te se mora što prije nazvati stomatologa kako bi se pravodobnom reakcijom spasio zub.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)