Biljke mesožderke poznate su po tome jer svoj plijen hvataju i jedu te na taj način dolaze do prijeko  potrebnih nutritivnih tvari. Neke od njih imaju hvataljke u koje namame plijen, najčešće manjeg kukca, te nakon što žrtva sleti na površinu biljke, ona brzo zatvara klopku i kukac nema kuda. Međutim, jeste li se ikada zapitali imaju li te biljke karijes? Jedu meso kao i mi, ali imaju li problema s tim dosadnim problemom koji je druga po redu najčešća bolest koja muči ljudski rod.

Naravno da nemaju. Pitate se zašto?

Zato jer biljke, naravno, nemaju zube, a ljudi imaju. Karijes je naime, bolest tvrdih dijelova zuba, a prepoznaje ga se kao crne mrlje na caklini zuba koje, ukoliko se ne liječi na vrijeme, mogu dovesti do propadanja zuba.

Kako nastaje karijes?

Karijes podjednako nastaje i kod djece, kao i kod odraslih. Rezultat je djelovanja kiseline koju stvaraju bakterije u ustima. Naime, prilikom jedenja u ustima se miješa hrana sa slinom i bakterijama. Ovo je posebno čest slučaj ako se jede mnogo slatke i/ili ljepljive hrane, kao što su primjerice čokolade ili razni ljepljivi bomboni. Naime, kombinacija šećera iz ove hrane i bakterija iz usta proizvode kiselinu koja napada zubnu caklinu. Osim toga, na zubima se stvara i plak, a to su u biti naslage ostataka hrane i bakterija. Plaka najčešće ima na teško dostupnim mjestima kao što su stražnji zubi, ili dijelovi između zuba. U početku je mekan, ali prolaskom vremena on se može stvrdnuti i postaje mjesto pogodno za nastanak karijesa. Kombinacijom ovih faktora i nakon određenog proteka vremena caklina propada i otvara se mogućnost ulaska bakterija unutar zuba.

Međutim, treba voditi računa da nije samo šećer krivac za nastanak karijesa već sva hrana bogata ugljikohidratima – kruh, tjestenine, krumpir, ali i razni sokovi. Kod djece se primjerice karijes javlja ukoliko zaspu pijući bocu s mlijekom ili zaslađenim čajem. Naime, i mlijeko, a posebno čaj, imaju šećere koji se također miješaju s bakterijama iz usta te stvaraju pogodnu klimu za nastanak karijesa.

Kako se zaštititi od karijesa?

Kako bismo se zaštitili od karijesa potrebno je od djetinjstva uvesti naviku pravilnog pranja zuba. I ovdje naglašavamo PRAVILNOG. Naime, mnogi ljudi, pogotovo djeca, kao operu zube, ali u biti ne naprave ništa više od djelomičnog glađenja zuba. Zube je potrebno kvalitetno i pravilo prati poslije svakog obroka, a najmanje dva puta na dan – ujutro, poslije buđenja, te navečer, prije spavanja.

Pranje bi trebalo trajati najmanje tri minute, koliko je potrebno da se svaki dio zuba dobro iščetka, ali I da aktivne tvari koje su u zubnim pastama počnu djelovati. Najbolje je prilikom četkanja usta podijeliti na dijelove te svaki dio četkati podjednako dugo vremena kako bi se sve temeljito očetkalo.

Također potrebno je koristiti i konac za zube ili interdentalnu četkicu koji omogućuju uklanjanje nakupljenih ostataka hrane između zuba.

Pored svakodnevne redovite i temeljite oralne higijene svakako je potrebno najmanje jednom godišnje otići kod zubara na redovan preventivni pregled kako bi se uvjerio da je sve u redu i kako bi mogao na vrijeme reagirati ukoliko se karijes počeo stvarati.

Jer, kako kaže ona stara narodna poslovica – bolje spriječiti nego liječiti.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)