Dentalni turizam jedna je od rastućih grana turizma koji iz godine u godinu bilježi porast. Sve veći broj turista iz Zapadne Europe dolazi u Hrvatsku kako bi dobili vrhunsku stomatološku uslugu po cijenama koje su znatno niže nego u njihovoj zemlji. Dakle, više im se isplati doći u Hrvatsku i provesti nekoliko dana te obaviti željeni zahvat, nego to napraviti u njihovoj zemlji.

Kvaliteta, stručnost i pristupačnost cijena učinila je Hrvatsku zanimljivom destinacijom za brojne zdravstvene turiste. Ovo je posebno izraženo s osobama koje trebaju određeni stomatološki zahvat. Ovisno o vrsti usluge i zahvatu, troškovi stomatološkog liječenja mogu biti niži za 50 do 70 posto nego u zapadnoeuropskim zemljama.  Iako su mnogi na samom početku bili skeptični oko kvalitete usluge zbog ovako niskih cijena, ubrzo su se razuvjerili i shvatili da niže cijene ne znače slabiju kvalitetu.

Niže cijene za vrhunski tretman

Pravi razlog ovako velike razlike u cijenama jest u činjenici da su stomatolozi u Hrvatskoj imaju niže troškove oko otvaranje svoje ordinacije nego njihovi kolege sa Zapada. Osim toga, u Hrvatskoj su niže cijene školovanja stomatologa, kao i osposobljavanja stručnog osoblja.

Naše medicinske škole te specijalizirane više škole i fakulteti nude vrhunsko obrazovanje koje kontinuirano godinama stvaraju nove stručnjake koji brinu o našem dentalnom zdravlju.

Osim toga, brojni stomatolozi neprestano sami ulažu u svoje znanje kako bi bili u korak sa svjetskim trendovima. Hrvatski stomatolozi u radu koriste vrhunske materijale i posjeduju vrhunsko znanje i vještine s kojim mogu bez problema parirati Europskim kolegama.

Još je jedan faktor koji dirigira visinu cijena usluga, a to je cijena najma nekretnina u kojem je ordinacija, a koji je i do nekoliko puta niži u Hrvatskoj nego u Zapadnoj Europi.

Kao zadnji razlog zašto su cijene niže je i platežna moć stanovnika u Hrvatskoj, koja je manja nego onih u Zapadnoj Europi te su se stomatolozi u Hrvatskoj tome prilagodili.

Dentalni turizam uzima maha

Brojne stomatološke ordinacije, uključujući i Privatnu ordinaciju Stomatologija i estetika, prepoznale su ovu turističku nišu i odlučile ponuditi svoje usluge turistima. Tako ordinacije i poliklinike nude razne pakete usluga koji uključuju potreban zahvat i smještaj u lijepo uređenom apartmanu. Neke poliklinike nude čak i usluge prijevoza od aerodroma, autobusnog ili željezničkog kolodvora do apartmana.  Glavni cilj je pružiti pacijentu potpuni ugođaj i što ugodniji boravak u Hrvatskoj u vremenu dok se ne obavi cijeli zahvat.

Apartmani su obično smješteni u neposrednoj blizini klinika tako da pacijent nakon zahvata ne treba šetati po gradu tražeći apartman, već može jednostavno, lako i brzo potražiti odmor.  

Brojne ordinacije pobrinule su se da pacijenti na raspolaganju imaju i vozača koji će ih tijekom liječenja u klinici prevesti gdje je potrebno. Apartmani su opremljeni luksuzno te imaju kupaonicu, dnevni boravak, spavaću sobu, terasu i WiFi. Ovako luksuznim uređenjem apartmana poliklinike su osigurale da se njihovi pacijenti osjećaju ugodno, ali i da se opet vrate.

Inače, Hrvatska je do sada od zdravstvenog turizma zarađivala oko 300 milijuna eura godišnje. Ovo se možda čini kao mnogo novaca, ali ako se uzme u obzir da imamo potencijal na godišnjoj razini napraviti preko milijardu eura prometa, onda se ovih 300 milijuna čini zaista malo.

Za ovo je potrebno uložiti u smještajne kapacitete u kojima će pacijenti iz inozemstva moći uživati dok čekaju na pregled. Također, stalna edukacija i stručnost naših stomatologa, ono je što će uvijek biti prepoznatljivo na turističkoj i stomatološkoj karti Europe.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)