Trudnoću još nazivaju blaženim ili drugim stanjem. To je razdoblje tijekom kojega žene prolaze kroz velike promjene u tijelu uzrokovane raznim hormonima.

Pored očitih promjena – rasta trbuha i/ili mučnina, mnoge trudnice imaju još jedan problem o kojem se baš i ne govori, a to je problem sa zdravljem zuba i desni.

Zašto dolazi do problema sa zubima u trudnoći?

Tijekom trudnoće se događaju brojne hormonalne promjene, pa se tako jednom dijelu trudnica može povećati razina hormona progesterona i estrogena. Tada dolazi do povećane prokrvljenosti zubnog mesa što za posljedicu može imati povećanu osjetljivost na karijes.

Mnoge trudnice sklonije su povećanom nakupljanju plaka, zbog čega može doći do razvijanja karijesa ili zubnog kamenca. Naime, ako se higijena zuba ne održava redovito i temeljito zubne naslage uzrokuju bolne i otečene desni sklone krvarenju. Ovo može značiti da se možda razvio gingivitis. Ako se ne liječi, gingivitis će dovesti do upale tkiva koje drži zube (periodontitis). U najtežim slučajevima gingivitisa prijeti nam ispadanje zuba.

Upravo je krvarenje desni razlog zašto se mnoge trudnice boje prati zube i zbog čega skraćuju vrijeme pranja. Međutim, ovo je pogrešno jer se skraćivanjem pranja zuba smanjuje mogućnost detaljnog pranja, a povećava se mogućnost razvijanja karijesa.

Pored redovne higijene i dalje je potrebno koristiti zubni konac i interdentalne četkice za zube kako bi se dobro očistio prostor između zuba u koje se zavlači hrana i pretvara se u potencijalnu opasnost.

Dijete „ne troši“ kalcij iz majčinih zuba

Iako se prije vjerovalo kako dijete „uzima“ majčin kalcij iz zuba kako bi moglo rasti, to nije istina. Prije je čak postojala izreka: „Jedno dijete, jedan zub“, podrazumijevajući kako će majka u svakoj trudnoći izgubiti po zub. Današnja istraživanja su pokazala kako dijete nikako ne može „izvući“ niti nekako „potrošiti“ kalcij iz majčinih zuba, već većina problema nastaje zbog nedovoljne higijene osjetljivijih zuba. Tek nakon petog mjeseca trudnoće raste potreba za kalcijem kojega dijete može dobiti pravilnom prehranom majke. Prehrana bi trebala uključivati hranu bogatu kalcijem, kao što su chia sjemenke, sir, jogurt, sardine, bademi, grah i leća, zeleno lisnato povrće, mlijeko…

Jedući raznoliku hranu bogatu vitaminima i mineralima buduća majka osigurat će dovoljno nutrijenata za sebe i dijete.

Osim toga, mnogi ginekolozi danas preporučuju trudnicama suplementiranje raznim pripravcima koji uključuju brojne vitamine i minerale, a sve kako bi bili sigurni u što bolji razvoj djeteta, ali i zaštitu zdravlja majke.

Jutarnje mučnine i povraćanje

Ova nepopularna nuspojava trudnoće pogađa jako velik broj trudnica i još je jedan razlog zbog kojega dolazi do problema sa zubima. 

Povraćanje i refluks povećavaju kiselost sline zbog čega se može oštetiti zubna caklina. Ipak, pravilnom zubnom higijenom – redovitim pranjem zuba, korištenjem vodice za ispiranje i zubnog konca, uravnoteženom prehranom i redovitim kontrolama kod stomatologa može se sačuvati zdravlje zuba.

Kako spriječiti probleme sa zubima?

Za početak je bitno i dalje redovito i pravilno održavanje zubne higijene. Kao što smo već spomenuli, ako primijetite da Vam desni krvare, nemojte odustati od četkanja zuba već kupite mekaniju četkicu.

Ako imate nagon za povraćanje, probajte laganije četkati zube i koristite vodicu za usta.

Potrebno je izbjegavati slatku hranu i piće. Ova vrsta namirnica „lijepi“ se na zubnu caklinu i dovodi do razvoja plaka, a samim time i bakterija, odnosno karijesa.

I zadnje, ali ne najmanje važno: idite redovito kod stomatologa na kontrole!

Mnoge trudnice smatraju kako ne smiju ići kod stomatologa na pregled, ali ovo je pogrešno razmišljanje.

Redoviti pregledi i posjeti stomatologu su preporučljivi jer je to najbolji način kako sačuvati zdravlje zuba. Dovoljno je stomatologu napomenuti za trudnoću i on će svoj pregled prilagoditi Vama kako ne bi obavio neki zahvat koji bi mogao naškoditi djetetu. Ovdje podrazumijevamo rendgenska snimanja koja su opasna tijekom trudnoće i trebaju se izbjegavati.

Isto tako, stomatolog će nastojati izbjeći duže zahvate koji izazivaju povećanu razinu stresa, a koji za trudnice, posebno one u poodmakloj trudnoći, mogu biti neugodni i neudobni.

Ipak, preporučljivo je otići na kontrolni pregled kako biste bili mirni da je sa zubima sve u redu i kako bi Vam stomatolog dao savjet kako i dalje čuvati zube. 

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)