Jeste li ikada prilikom četkanja zuba primijetili da Vam krvare desni? Jesu li Vam desni otečene i jako crvene? Ako ste na ova pitanja odgovorili potvrdno, najvjerojatnije imate gingivitis – odnosno upalu zubnog mesa – desni.

Što je gingivitis?

Iza ovog stručnog naziva krije se upala desni i jako velik broj ljudi ima ovih problema. Najčešći uzrok pojave upale desni je u nedovoljna oralna higijena. Ostali uzroci mogu biti hormonalne promjene, određeni lijekovi, nedovoljan unos vitamina i minerala, dijabetes…

Kako dolazi do upale desni?

Kao što smo već spomenuli najčešći uzrok pojave upale desni je nedovoljna oralna higijena.

Što to znači? Tijekom dana konzumiramo određenu hranu koja se „lijepi“ za zubnu caklinu i nastaje zubni plak. Ako dobro i pravilno ne četkamo zube i ne uspijemo skinuti ovaj plak, na njemu se nakupljaju bakterije. Plak se s vremenom stvrdnjava i pretvara u zubni kamenac na kojemu se također skupljaju bakterije. Upravo su ove bakterije krivac za nastajanje velikih problema u ustima. Za početak mogu uzrokovati upalu desni koja, ako se ne liječi, može dovesti do ozbiljnijih stanja kao što je parodontitis (upala kosti i vlakna uz zub).

Simptomi upale desni

Najčešći i najočitiji simptomi upale desni su crvenilo zubnog mesa, te bolnost i otok. Uz sve ovo pri četkanju možemo primijetiti i krvarenje.

Ako se na vrijeme ne reagira i ako se ovo stanje ne liječi, postepeno može doći do stvaranja parodontalnih džepova, povlačenja zubnog mesa te klimanja zuba. Sve ovo prati i loš zadah, što je dodatna neugodna pojava koja prati upalu desni.

Liječenje upale desni

Da bismo izliječili upalu desni, prvo je potrebno otići stomatologu koji će pregledati stanje i situaciju u ustima i dati nam savjet kako što efikasnije riješiti ovaj problem.

Najčešće je potrebno početi s pravilnom higijenom zuba i usta, a koja uključuje pravilno pranje zuba najmanje dva puta dnevno. Treba istaknuti kako samo pranje zuba nije dovoljno već je bitno redovito koristiti zubni konac te interdentalne četkice za zube kako bi se uklonili svi ostaci hrane i naslaga sa zuba. Uz sve ovo, potrebno je koristiti i vodicu za ispiranje usta koja će dodatno očistiti i dezinficirati usnu šupljinu.

Naš stomatolog može odlučiti izbrusiti ili ispjeskariti zubni kamenac kako bi smanjio mogućnost nastanka upale desni, a posljedično tome i teže bolesti. Ako je već došlo do težeg slučaja i razvoja parodontitisa, bit će potrebna duža i složenija terapija koja uključuje čišćenje parodontnih džepova.

Prirodni lijekovi i pomoć pri upali desni

U ublažavanju tegoba koje je prouzročila upala desni mogu nam pomoći brojni prirodni preparati. Prvo što nam je pri ruci su svakako toplo-hladni oblozi. Može nam pomoći i mućkanje slane vode ili limunova soka u ustima. Čaj od kadulje je također izvrstan izbor kao i mućkanje biljnih ulja. Sve navedeno pomaže nam tako da smiruje sluznicu te djeluje antibakterijski i antivirusno. Na ovaj način ublažavaju se simptomi i upala se povlači.

Ipak, treba razmišljati kako su pojedina sredstva (kao što je limunov sok, kadulja, ulje čajevca) iznimno jaka te je potrebno biti pažljiv i razrijediti ih s vodom, kako ne bi došlo do oštećenja cakline ili dodatnog nadraživanja desni.  Aloa vera poznata je po svojoj ljekovitosti, a u oralnoj njezi može pomoći smanjivanju plaka i ublažavanju simptoma upale desni jer ima antibiotičko djelovanje.

I poznati začini kao što su kurkuma i klinčić također su se pokazali učinkoviti saveznici u ublažavanju simptoma upale desni jer imaju antivirusna i antioksidativna svojstva.

Uza sve ovo svakako je najvažnije redovito odlaziti kod stomatologa.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)