Jeste li čuli da sve više stomatologa koristi PRF tretman kako bi ubrzali oporavak svojih pacijenata? Jeste li spremni otkriti što se krije iza ova tri slova?

PRF je skraćenica za „Platelet-Rich Fibrin“ – što bi u prijevodu značilo fibrin obogaćen trombocitima. Fibrin je bjelančevina koja pomaže u procesu zgrušavanja krvi. Riječ je o krvnom pripravku koji se na jednostavan način prilagodi i vraća pacijentu čime se postižu pozitivni rezultati.

PRF – odvojeni trombociti i plazma

PRF se dobiva od krvi i sastoji se od trombocita (krvne stanice koje služe za zgrušavanje krvi) i plazme (krvna tekućina). Upravo su trombociti ključni za ovaj postupak jer oni potiču brže zaraštanje i prokrvljenost tkiva.

Ovaj tretman koristi se u stomatologiji, ali i plastičnoj kirurgiji, gdje je poznat kao „vampirski tretman“.

Iako se možda čini strašno, tretman je poprilično jednostavan i bezbolan. Za početak je potrebno pacijentu izvaditi od 20 do 60 ml krvi. Epruvete se potom stavljaju u aparat za centrifugu te se tamo centrifugiraju. Na ovaj način dobiva se pripravak u kojem su odvojeni trombociti (žuti dio) od crvenih krvnih stanica (crveni dio). Ovako odvojen fibrin odvaja se od ostatka pripravka i stomatolog ga može primijeniti.

Mnogi stomatolozi ovaj tretman smatraju upravo revolucionarnim jer se na potpuno siguran način potiče tijelo na oporavak.

Nema negativnih nuspojava

Ovaj pripravak radi se od pacijentove krvi, tako da je u potpunosti biokompatibilan i nema nikakvih sastojaka životinjskog ili sintetskog podrijetla. Na ovakav način osigurava se potpuna sigurnost zahvata, a neke neželjene reakcije gotovo da i ne postoje. Doktor Goran Jovičević iz privatne stomatološke poliklinike Stomatologija i estetika dugi se niz godina na različitim seminarima i tečajevima educira o upotrebi PRF-a u stomatologiji, a u prosincu 2016. godine imao je prilike učiti i sudjelovati na edukaciji koju je vodio sam doktor Choukroun. Također, sudjelovao je i na edukaciji doktorice Cleopatre Nacopoulos o upotrebi i-PRF-a u estetici lica.

Ovisno o željama i potrebama pacijenta, mogu se primijeniti dvije vrste postupka.

Brojne primjene zahvata

PRF zahvat ima zaista široku primjenu i prepoznali su ga brojni liječnici kao način da u kratkom vremenu postignu odlične željene rezultate.

U stomatologiji se vrlo često koristi u slučaju izvođenja kirurških i/ili parodontoloških zahvata. To su npr: ugradnja implantata, vađenje zuba, podizanje dna sinusa, nadogradnje kosti i mekog tkiva. Kad je riječ o ovakvom zahvatu, onda stomatolog od krvnog pripravka želi dobiti ugrušak bogat trombocitima koji se potom primjenjuje radi ubrzavanja oporavka.

Drugi slučajevi su kada se koristi PRF pripravak u tekućem obliku i ovakav se uglavnom koristi za estetske tretmane pomlađivanja lica, ali može se koristiti i za obnavljanje zubnog mesa.

Pored navedenog u oralnoj kirurgiji može se koristiti za brže cijeljenje rana, smanjenje edema, smanjenje boli nakon zahvata te je oporavak ugodniji i manje bolan, povećava uspjeh ugradnje implantata… Mnogi stomatolozi su prepoznali ovaj revolucionarni zahvat zato jer je 100% biokompatibilan i siguran, pripravak se može dobiti brzo i jednostavno, a sam proces injektiranja preparata je bezbolan.

U slučaju da se odlučite na određeni zahvat, bilo bi najbolje posavjetovati se sa stomatologom koji će Vam predložiti najbolji način za rješavanje Vašeg problema kako bi u konačnici bili zadovoljni Vi, ali i on.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)