Šećer je sastojak koji se često povezuje s nastankom karijesa i drugih problema sa zubima. Kako bi razumjeli zašto šećer ima takav utjecaj na zdravlje zuba, potrebno je znati kako se karijes razvija. Karijes nastaje kada bakterije u ustima razgrađuju šećer, stvarajući kiseline koje razaraju zubnu caklinu. S vremenom, oštećenja na zubnoj caklini mogu dovesti do karijesa i drugih problema sa zubima.

Zašto šećer nije zdrav?

Kada je u pitanju zdravlje zuba, nema značajne razlike između prirodnih i dodanih šećera. Oba tipa šećera mogu dovesti do razvoja karijesa ako se konzumiraju u prevelikim količinama ili ako se ne održava pravilna oralna higijena. Ne postoji sigurna količine šećera koju možemo konzumirati bez štetnih posljedica za zube. Međutim, smanjenje unosa šećera i pravilna oralna higijena mogu pomoći u prevenciji štetnih učinaka šećera na zube. Redovito četkanje zuba, upotreba zubnog konca i posjeti stomatologu ključni su za očuvanje zdravlja zuba.

Birajte zdrave alternative i prirodne zaslađivače

Postoje alternative šećeru koje su manje štetne za zdravlje zuba i koje se mogu koristiti u svakodnevnoj prehrani. Preporučuje se upotreba zaslađivača kao što su ksilitol, eritritol i stevija, koji ne utječu na razinu šećera u krvi i ne potiču razvoj karijesa. Također, konzumiranje voća i povrća bogatih vlaknima može pomoći u čišćenju zuba i smanjenju rizika od nastanka karijesa.

Mnogo je mitova o šećeru i njegovom utjecaju na zdravlje zuba, a ovdje donosimo one najzanimljivije.

1. Vaši zubi vole “dijetalna” i pića bez šećer

Mnogi razmišljaju ako pijemo dijetalna “no sugar” pića da to neće imati loš utjecaj na zdravlje zuba. Ovo međutim nije točno. Naime, brojna su istraživanja pokazala kako i dijetalna gazirana pića loše utječu na zube. Mnoga pića bez šećera imaju visok sadržaj fosforne kiseline, limunske kiseline i/ili vinske kiseline i upravo te kiseline mogu oštetiti caklinu vaših zuba; što dovodi do karijesa i potencijalnih karijesa ili problema s desnima. Ovo vrijedi i za sokove koji mogu sadržavati prirodnu limunski kiselinu.

2. Malo, ali često šećera je bolje od jedne veće doze

Ovo je dilema koja muči mnoge. Je li bolje pojesti jednu veliku šnitu čokoladne torte ili tijekom cijeloga poslijepodneva po malo jesti gumene bombone? U ovoj dilemi bolji je prvi izbor. Naime, ako tijekom cijelog popodneva jedete slatko bakterije stvaraju kiselinu koja nagriza zubnu caklinu.

3. Izbacivanjem svih šećera imat ćemo zdrave zube

Izbacivanje rafiniranih šećera kao što su kolači, bomboni, čokolade, gazirana zaslađena pića i slično je svakako dobar izbor i ne samo radi zuba, već radi zdravlja općenito. Ipak, tijelu su potrebni zdravi i prirodni šećeri poput šećera iz voća ili mlijeka. Tako da njih nije dobro u potpunosti izbaciti.

4. Zube treba oprati odmah nakon konzumiranja šećera

Naravno da nakon jedenja slatke hrane treba oprati zube, ali budite oprezni kada. Naime, ako ste pojeli ili popili nešto kiselo, poput soka od naranče, pH razina u ustima se mijenja i pranje zuba odmah nakon pića ili obroka povećava rizik od oštećenja cakline. U takvim situacijama najbolje je pričekati sat vremena prije nego operete zube.

5. Šećer je najgora stvar za zube

Dok šećer nedvojbeno dugoročno šteti zubima, česta i pretjerana konzumacija dovodi do nakupljanja plaka, bakterija i svih vrsta problema sa zubima, najbolje je ne razmišljati u smislu da je jedna stavka ukupno najgora za zube. Kao što je gore spomenuto, kiselina u hrani i piću može biti jednako štetna, ako ne i više.

Prevencija je jako bitna

Redovite stomatološke preglede i oralne higijenske preglede također treba održavati kako bi se osiguralo da se svi problemi rano uoče i da bi vam se dao onaj dodatni poticaj u čišćenju zubi koji ne možete dobiti kod kuće. U zaključku, šećer može imati negativan utjecaj na zdravlje zuba, ali pravilna oralna higijena i umjeren unos šećera mogu pomoći u prevenciji karijesa i drugih problema sa zubima.

Zamjena šećera zdravijim alternativama, kao što su prirodni zaslađivači i vlaknasto voće i povrće, također može doprinijeti očuvanju zdravlja zuba.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)