Trebamo li zube održavati samo zubnim pastama koje možemo kupiti u trgovinama ili ljekarnama ili njihovo zdravlje možemo održavati i uz pomoć prirode?

Ljudi su od davnina pronalazili načina kako održavati higijenu zuba i usta, pa je tako poznato da su još stari Grci i Rimljani radili paste od kombinacije pepela, različitih biljaka i meda. Kroz stoljeća su se pastama davali novi sastojci kako bi se njihova učinkovitost, ali i ukus poboljšao.

Modernu inačice zubnih pasti nastale su krajem 19. stoljeća kada je tvrtka Colgate prva počela s njihovom masovnom proizvodnjom.

Unatoč činjenici da se zubne paste mogu kupiti u gotovo svakoj trgovini, još uvijek ima onih koji za pranje zuba koriste pepeo, aktivni ugljen, a posljednjih godina homemade paste za zube su također u modi.

pranje zuba četkica za zube

Na internetu je moguće naći na stotine recepata kako u kućnoj radinosti napraviti zubnu pastu. Najčešći sastojci su uvijek moćna soda bikarbona, kokosovo ulje i razna eterična ulja. Svi ovi sastojci u naravi imaju protubakterijska ili protuvirusna svojstva zbog čega su idealna kao sastojak u pasti za zube. Uz njih ide i soda bikarbona koja ima abrazivna svojstva te pomaže skidanju plaka.

Kao još jedan od sastojaka koji je vrlo poželjan u prirodnom čišćenju zuba kao i njihovom izbjeljivanju je aktivan ugljen.

Naime, pojedine životne i prehrambene navike, kao što su pušenje, pijenje kave ili crnog vina, mogu dovesti do promijene boje zuba. Kako bi vratili svjetliju boju svojim zubima mnogi u zadnje vrijeme pribjegavaju upravo aktivnom ugljenu kao prirodnom sredstvu izbjeljivanja. Naime, ugljen upija toksine te veže čestice hrane i mrlje te tako pomaže izbjeljivanju zuba.

Kod primjene je potrebno paziti koliko je pasta od ugljena abrazivna te se preporučuje da ga se nanese na zube, ali ne četka, već ostavi dvije do tri minute da djeluje. Potom ga je potrebno isprati i oprati zube običnom pastom.

Postoje i brojne zubne paste napravljene od aktivnog ugljena te se njima zubi peru kao i s uobičajenim zubnim pastama. 

Biljke nam mogu pomoći i kad zub zaboli, te nije uvijek potrebno pribjegavati lijekovima. Kao neke od biljaka koje pomažu pri zubobolji se svakako ističu paprena metvica i blaga, ali učinkovita kamilica. Prilikom zubobolje može se koristiti ulje paprene metvice ili svježi list.  Ukoliko se koristi ulje ove biljke, potrebno ga je namočiti u vatu te nanijeti na bolno mjesto, dok se listovi mogu žvakati nekoliko minuta te ih se potom također stavlja na bolno mjesto. Ispiranje usta kamilicom također pomaže kod zubobolje jer ova biljka ima odlična antibakterijska i protuupalna svojstva. Đumbir kurkuma te timijan također će pomoći prilikom zubobolje i olakšati bol.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)