Oralno zdravlje je ključno za opće zdravlje jer usna šupljina služi kao vrata za probavni i respiratorni sustav. Infekcije i bolesti zuba mogu utjecati na kvalitetu života, prehranu, spavanje, a povezane su i s nekim kroničnim bolestima poput dijabetesa i bolesti srca. Održavanje oralnog zdravlja nije samo važno za zdravlje zuba, već i za opće zdravlje tijela.

Anatomija zuba i usne šupljine

Glavne dijelovi zuba i usne šupljine uključuju zube, desni, jezik, sluznicu usne šupljine, nepce i žlijezde slinovnice. Zubi su sastavljeni od krunice, korijena i pulpe, dok su desni vezivno tkivo koje štiti korijene zuba. Jezik, sluznica i nepce igraju ključnu ulogu u procesu žvakanja i govora, dok žlijezde slinovnice proizvode slinu koja pomaže u probavi hrane.

Učestale bolesti zuba i usne šupljine

Bolesti zuba i usne šupljine su česte i mogu utjecati na kvalitetu života. Najčešće bolesti uključuju karijes, parodontitis, gingivitis, oralni karcinom i oralne infekcije. Karijes je najčešća bolest zuba, a uzrokuje ga bakterija koja razgrađuje šećer u hrani i stvara kiseline koje nagrizaju zub. Parodontitis je bolest desni koja može dovesti do gubitka zuba, dok je gingivitis upala desni.

Oralna higijena: savjeti za održavanje zdravlja zuba

Oralna higijena je ključna za održavanje zdravlja zuba i usne šupljine. Evo nekoliko savjeta za održavanje oralne higijene:

  1. Četkajte zube najmanje dva puta dnevno, koristeći fluoridnu pastu za zube. Četkanje zuba uklanja plak s površine zuba i sprječava nastanak karijesa i bolesti desni.
  2. Koristite zubni konac svakodnevno. Zubni konac uklanja plak i ostatke hrane između zuba i ispod linije desni, gdje četkica ne može doći.
  3. Redovito posjećujte stomatologa. Redoviti pregledi i čišćenje zuba mogu pomoći u otkrivanju i liječenju oralnih bolesti u ranoj fazi.
  4. Ograničite unos šećera. Šećer hrani bakterije u usnoj šupljini koje uzrokuju karijes.
  5. Ne pušite. Pušenje može uzrokovati brojne oralne bolesti, uključujući rak usne šupljine i bolesti desni.

Značaj redovitih posjeta stomatologu za očuvanje zdravlja zuba

Redovite posjete stomatologu su ključne za očuvanje zdravlja zuba. Stomatolog može otkriti oralne bolesti u ranoj fazi, kada ih je lakše liječiti. Također, profesionalno čišćenje zuba može ukloniti plak i kamenac koji se ne mogu ukloniti redovitim četkanjem i flosanjem. Stomatolog također može pružiti savjete o oralnoj higijeni i prehrani, kao i o prevenciji oralnih bolesti. Bez redovitih posjeta stomatologu, oralne bolesti mogu napredovati neopaženo i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući gubitak zuba i bolesti srca.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)