Afte, male i bezopasne, ali ponekad vrlo neugodne ranice u ustima. Svi smo se barem jednom susreli s ovom neugodnom i bolnom pojavom, ali znate li zašto nam se pojavljuju? Prema svemu sudeći, afte su svojevrsna autoimuna bolest, ali još uvijek nije otkriveno kako i zašto do njih dolazi. Liječnici smatraju kako nije specifična autoimuna bolest, jer se pojavljuje i nestaje.

Afte se najčešće pojavljuju u trenutcima izrazitog stresa i anksioznosti, smanjenog imuniteta, ako je netko slabokrvan ili ima manjak vitamina. Osim toga, uzroke možemo potražiti u određenim bolestima ili genetici, ali i u štetnim navikama kao što je pušenje.  Iako neugodne, afte prolaze same od sebe nakon sedam do 14 dana.

Što su zapravo afte?

Afte su ranice koje su javljaju unutar usne šupljine i to na mekom ili tvrdom tkivu – unutrašnjoj strani usana, obraza, jeziku i nepcu. Najčešće se pojavljuju u donjem dijelu usne šupljine. Vrlo su česte kod jako velikog broja ljudi, ali budući je riječ o neopasnoj bolesti, koja uglavnom prolazi sama, mnogi ne traže liječničku pomoć i ne postoje točni podaci o broju oboljelih.

Afte se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. Kod velikog broja žena zabilježeno je da se afte javljaju u drugoj polovini menstruacijskog ciklusa, ali nije dokazana povezanost spolnih hormona i afti.

Osim toga, afte se mogu pojaviti kroz čitav život, od 10. do 40. godina života, a najčešće nakon 30. godine. Kako godine odmiču, tako se afte rjeđe javljaju. Ono što je zanimljivo i potrebno naglasiti jest da afte nisu zarazne. Dakle, ne možemo ih dobiti ili prenijeti na nekoga drugoga, već nastaju reakcijom našeg imunološkog sustava.

Vrste afti

Postoji nekoliko vrsta afti – male, velike i herpetiformne afte.

Male afte  najčešći su oblik i javljaju se u 8 od 10 slučajeva. Riječ je o malenim ovalnim ili okruglim ranicama promjera manjeg od 10 milimetara. Uglavnom su blijedožute boje, ali na rubovima mogu biti crvene i upaljene. U ustima se može pojaviti samo jedna afta, a možemo ih imati i do pet, pa i više. Iako ih možemo imati više, uglavnom nisu jako bolne, već stvaraju neugodan osjećaj u ustima. Afte najčešće traju od sedam do 10 dana i prolaze same od sebe te ne ostavlja nikakve ožiljke.

Velike afte, s druge strane, se javljaju rjeđe – tek jednom od deset slučajeva i mnogo su teži i bolniji oblik ove bolesti. Pojavljuju se otprilike u jednom od 10 slučajeva. Ove afte su veće i promjer im može biti 10 milimetara i veći, ali manje ih je u ustima. Najčešće se javlja jedna ili maksimalno dvije istovremeno. Ono što nije dobra vijest, je da su ove afte dublje i traju dulje – do dva tjedna, ali mogu nas mučiti i do nekoliko mjeseci. Tijekom ovog razdoblja dio ljudi ima problema s jedenjem koje može biti jako bolno.  Srećom, ni velike afte ne ostavljaju ožiljke.

Treća vrsta afti su herpetiformne afte. One se također javljaju rijetko, tek jedan u 10 slučajeva. Riječ je o sitnim ranicama, veličine glave pribadače, ali koje se mogu spojiti i formirati nepravilne oblike. Ovakve afte mogu nam praviti probleme od tjedan pa do čak dva mjeseca.

Kako izliječiti afte?

Ne postoji neki univerzalni lijek koji nam može pomoći izliječiti afte, ali postoje brojni preparati kojima možemo ublažiti bol i ostale simptome i ubrzati cijeljenje. To su razne kreme ili gelovi na bazi hijalurona, koji će potaknuti sluznicu na brže zacjeljivanje, kao i kortikosteriodne kapi ili mast. Isto tako mogu se koristiti i razne tekućine za ispiranje usta, gelovi, pastile ili sprejevi koji će nam olakšati ovo stanje i pomoći bržem ozdravljenju. Pomoć možemo potražiti i u uzimanju vitaminskih dodataka koji će nam ojačati imunitet.

I priroda krije nekoliko asova u rukavu koje možemo izvući i koji će nam pomoći. Prvi je svemoćna kadulja, koja dokazano pomaže u raznim bolestima usne šupljine. Isto tako naš saveznik je kamilica, ali i propolis.

Za kraj, potrebno je voditi računa o tome kako afte najčešće nastaju u trenutcima smanjenog imuniteta, odnosno kad smo po velikim stresom pa bi trebalo pripaziti na preventivu, zdravo se hraniti, vježbati i živjeti bez stresa.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)