Zubi su živi organi kojima trebaju vitamini i minerali kako bi mogli normalno rasti i kako bi nas mogli dugo služiti.

Znate li kako možemo pomoći svojim zubima i koji nam to vitamini i minerali trebaju i mogu pomoći u očuvanju njihova zdravlja? Sad ćemo to otkriti.

Minerali grade zube

Minerali su „građevni“ materijal za zube i oni tvore strukturu zuba. Dva najvažnija i najzastupljenija minerala u tijelu su kalcij i fosfor te nam pomažu u izgradnji i očuvanju kostiju i zuba.

Kalcij je mineral kojega imamo u najvećim količinama i najvažniji je za zdravlje i gradnju kostiju. Pored kostiju, bitan je za remineralizaciju zubne cakline. Ipak kalcij ne može djelovati sam već su mu za postizanje punog potencijala potrebni ostali vitamini i minerali. Hrana bogata kalcijem su sjemenke, zeleno lisnato povrće, zobena kaša i bademi, sirevi i jogurti, riba, grahorice, te u konačnici mlijeko…

Najvažniji „partner u zločinu“ mu je fosfor koji je drugi najzastupljeniji mineral u tijelu i kojega najviše ima u zubima. On i kalcij zajedno sudjeluju u mineralizaciji zuba, ali i u obnovi ostalih tkiva u organizmu.

Dobri minerali

Fosfor možemo naći u hrani bogatoj bjelančevinama kao što je meso, jaja, orašasti plodovi, grahorice i mliječni proizvodi, posebno sirevi i jogurti. Magnezij je desna ruka kalcija i on je ključan, uz vitamin D da se kalcij može apsorbirati u zube i kosti. Dakle, tek uz međusobnu suradnju magnezija i vitamina D naše tijelo može iskoristiti sav kalcij.

I tako smo došli do vitamina koji su nam bitni za zdravlje zuba. Prvi je, kao što smo spomenuli, vitamin D.

Vitamini važni za zube

Vitamin D je bitan za obavljanje mnogih procesa u tijelu i bez njega se kalcij ne bi mogao apsorbirati u organizmu. Dobra je vijest da mi sami možemo stvarati vitamin D, a za što nam je potrebno sunce.

Vitamin D možemo naći i u određenim vrstama hrane kao što su punomasni mliječni proizvodi, masna riba i gljive.

Uz vitamin D, za zdravlje i pravilan rast zuba, bitan je i vitamin K. On pomaže raspoređivanje kalcija unutar organizma te ga „šalje“ tamo gdje je potreban.

Vitamina K najviše ima u mekanim sirevima, maslacu, jetrici i jajima. Kad konzumiramo neku namirnicu koja ima kalcij, vitamin D mu daje signal da uđe u krvotok, a vitamin K ga navodi gdje je najpotrebniji.

Zadnji as je vitamin A. On nam je potreban kako bismo mogli preraditi vitamin D, a uz to ima i antioksidativna svojstva koja pomažu u borbi protiv karijesa. Ovaj vitamin najzastupljeniji je u ribi, mlijeku, jajima i junećoj jetrici.   

Prema svemu navedenom očigledno je kako su ljubitelji sireva došli na svoje jer je za zdrave i snažne zube potrebno konzumirati sir. Osim kalcija i minerala, mekani sirevi su odlična namirnica jer neutraliziraju kiselinu u ustima čime preveniraju nastanak karijesa.

Uz sve navedene vitamine svakako treba nabrojati i dodatne namirnice koje će pomoći zdravlju zuba. Među njima su na prvom mjestu jabuke, mrkve i celer. Sve ove namirnice tvrde su i hrskave i potiču nas da duže žvačemo.

Dužim žvakanjem oslobađa se veća količina sline u ustima čime se smanjuje mogućnost nastanka karijesa. Osim toga, žvakanjem ovih namirnica skidaju se naslage sa zub, što opet pridonosi zdravlju. Našim zubima, isto kao i cijelom tijelu, potrebna je hrana bogata nutritivnim vrijednostima kako bi bili zdravi i kako bi nas služili što duže.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)