Već i ptice na grani znaju kako su cigarete i pušenje jako štetni za naše zdravlje. Nikotin te brojni sastojci duhanskog dima i cigareta povezani su s razvojem bolesti različitih organa, uzročnici su malignih oboljenja, kardiovaskularnih bolesti, kroničnim bolestima pluća, a povezuje ih se i s razvijanjem raznih bolesti usne šupljine.

Pušenje dovodi do brojnih estetskih, ali i ono što je još važnije, zdravstvenih problema te može izazvati vrlo teška zdravstvena stanja kao što su karcinom jezika, usne šupljine, grla… Ipak, unatoč svemu ovome, jako velik broj ljudi i dalje ne odustaje od cigareta već i dalje svakodnevno uživa u ovom poroku koji im uništava zdravlje, ali i kućni budžet.

Negativne posljedice pušenja

Osobe koje su dugogodišnji konzumenti cigareta već nakon kraćeg vremena počinju primjećivati posljedice pušenja na zubima.

Prvo se to vidi u požutjelim zubima.  Pušenje uzrokuje nastanak pigmentacije na zubima, a ponekad može u potpunosti promijeniti i boju zuba. Zubi onda više nisu bijeli, već postaju žuti, a ponekad i tamno žuti. Ovaj problem može se riješiti kod stomatologa, a prestankom pušenja boja zuba bi se trebala vratiti u normalu.

Osim, boje zuba, osobe koje puše imaju i loš zadah. Naime, zbog nakupljanja nikotina i katrana u usnoj šupljini kod pušača se razvija loš i prepoznatljiv “pušački zadah”.

Kod mnogih pušača lakše se razvijaju oboljenja desni. Naime, nikotin i katran iz cigareta uzrokuju povećano taloženje plaka na zubima. Plak je povoljno tlo za život i razvoj raznih bakterija te stvaranje kamenca što u konačnici može dovesti do raznih upalnih procesa, bržeg i lakšeg razvoja karijesa, povlačenja zubnog mesa i različitih dentalnih oboljenja.

Kod mnogih pušača lakše se razvijaju oboljenja desni. Naime, nikotin i katran iz cigareta uzrokuju povećano taloženje plaka na zubima. Plak je povoljno tlo za život i razvoj raznih bakterija te stvaranje kamenca što u konačnici može dovesti do raznih upalnih procesa, bržeg i lakšeg razvoja karijesa, povlačenja zubnog mesa i različitih dentalnih oboljenja.

Sklonost parodontozi i ostalim bolestima

Brojna su istraživanja dokazala kako su pušači skloniji obolijevanju od parodontoze te je sam tijek liječenja mnogo teži i zahtjevniji nego kod osoba koje nisu pušile. Naime, kao što smo prije spomenuli, povećano taloženje plaka dovodi do razvoja kamenca. Ako se kamenac ne skida redovito kod stomatologa, može doći do povlačenja zubnog mesa i razvijanja upalnih procesa, te u najgorem slučaju do parodontitisa.

Uslijed parodontitisa može doći do gubitka kosti te zubi tada mogu postati pomični i u konačnici mogu ispasti. Ipak, ako osoba prestane pušiti, tijelo se nakon nekog vremena oporavi te su šanse za razvijanje parodontitisa jednake onima kod nepušača.

Pušači imaju oslabljen imunološki sustav zbog čega se tijelo teže oporavlja i teže zacjeljuje nakon operativnih zahvata. Dakle, u slučaju da je u usnoj šupljini bio potreban kirurški zahvat kod pušača je tri puta češće da bi se mogla javiti upala rane nego kod nepušača. Toksini iz cigareta isušuju usta i smanjuju krvarenje zbog čega se ne stvara ugrušak, a samim time i zacjeljivanje rane. Osim toga, uvlačenje dima stvara negativni tlak koji može uzrokovati prerani gubitak ugruška.   

Isto tako, pušači češće imaju problema s ugradnjom implantata. Zbog prije navedenih razloga, u koje ulaze češće upale zubnog mesa, povlačenje zubnog mesa, teže zarastanje rana postoji neuspjeh implantološke terapije. Pušenje uzrokuje smanjenje kosti te usporava cijeljenje kosti i okolnih tkiva zbog čega postoji mogućnost neuspjeha zahvata.

Najteži oblik oboljenja zubne šupljine svakako podrazumijeva nastajanje raka usne šupljine. Prema brojnim istraživanjima pušači imaju i do 35 puta veću šansu za razvoj raka usne šupljine.

Ako primijetite bilo kakve promjene u ustima potrebno je odmah obavijestiti stomatologa. Zbog svega navedenog trebalo bi prestati pušiti kako bismo opet imali bijele i zdrave zube te sačuvali naše zdravlje. O svemu ovome možete pitati svoga stomatologa kako bi Vam pomogao. 

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)