Parodontoza je upala tkiva koja podržavaju zube, a koje se još nazivaju i parodont. Parodont se sastoji od čeljusne kosti, vlakana koja pridržavaju zub u kosti te površinu korijena.
Najčešći uzrok upale parodonta je plak, odnosno gusta ljepljiva tvorevina koja se nalazi na zubima. Riječ je o ostacima hrane, sline i bakterija koja se, ako se ne odstrani, mineralizira te se pretvara u zubni kamenac.
Zubni je kamenac, pak, pogodan za razvoj bakterija koje, pored karijesa, mogu izazvati i upalu zubnog mesa.

Prvi simptomi

Prvi simptomi parodontoze gotovo neprimjetni i pacijenti ih često ne shvaćaju ozbiljnim znakovima. To su u većini slučajeva crvenilo zubnog mesa te blago krvarenje prilikom četkanja.
Međutim, ono što je bitno za naglasiti jest činjenica da, kad se pojave prvi simptomi, bolest je već uznapredovala i da je došlo do oštećenja tkiva.

Važnost prevencije

Upravo zbog ovoga je vrlo važno redovito odlaziti na stomatološke kontrole jer su stomatolozi ti koji mogu utvrditi ima li na zubima i na zubnom mesu ikakvih promjena. Također, mag.univ. Goran Jovičević, specijalist parodontologije i implantologije ističe kako je vrlo važno voditi računa o higijeni usne šupljine te o pravilnom četkanju zuba i korištenju zubnog konca i interdentalnih četkica kako bi se spriječio nastanak plaka, a time i nastanak kamenca.
Osim toga, kao preventiva nastanku parodontoze poželjno je redovito odlaziti na skidanje zubnog kamenca kako bi se uklonio kamenac i samim time spriječio nastanak ove bolesti.

Tijek bolesti

Ukoliko se na vrijeme ne prepozna, gingivitis se vrlo lako može razviti u parodontitis. Naime, bakterije napadaju dublje strukture u zubu, odnosno kost, vlakna te cement zuba.
U ovoj fazi bolesti kost nestaje, otapa se, a vlakna koja drže zub propadaju te se stvara parodontni džep – procjep između zuba i kosti. U ovom džepu se nakuplja još više bakterija što dodatno ubrzava propadanje zuba i stvara se začarana spirala koja vodi do ispadanja zuba.
U ovoj fazi pacijent već može primijetiti krv prilikom četkanja, naticanje zuba, povlačenje zubnog mesa ili čak klimavost zuba te neugodan zadah.

Liječenje parodontoze

U mnogim klinikama liječenje parodontoze provodi se nekirurški te podrazumijeva postupke mehaničkog uklanjanja uzroka parodontoze. U klinici Stomatologija i estetika ovaj se postupak provodi ručnim instrumentima, tzv. kiretama i mašinski te zvučnim i ultrazvučnim instrumentima. Ovisno o stupnju uznapredovalosti, terapija se može provodi u nekoliko posjeta. Naslage se uklanjanju iznad („površinsko čišćenje“) i ispod gingive („dubinsko čišćenje“). Postupak je bezbolan, jer se mehanička terapija ispod gingive vrši pod lokalnom anestezijom.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)