Retaineri su ortodontski aparatići koji se koriste nakon terapije fiksnim aparatićem. Njihova svrha je održavanje postignutog položaja zuba nakon terapije. Retaineri su neophodni jer zubi imaju tendenciju vraćanja u prvobitni položaj, a to je nešto što svaki pacijent želi izbjeći nakon dugotrajne i često neugodne terapije fiksnim aparatićem.

Što su retaineri?

Retaineri su ortodontski aparatići koji se koriste nakon terapije fiksnim aparatićem i ključan su dio ortodontske terapije. Njihova svrha je održavanje postignutog položaja zuba nakon terapije.

Retaineri su neophodni jer zubi imaju tendenciju vraćanja u prvobitni položaj, a to je nešto što svaki pacijent želi izbjeći nakon dugotrajne i često neugodne terapije fiksnim aparatićem. Naime, nakon što se fiksni aparatić ukloni, retaineri se koriste za održavanje postignutog položaja zuba. Bez retainera, svi napori i napredak postignut tijekom terapije mogu biti uzaludni.

Vrste retainera: fiksni vs. mobilni

Postoje dvije vrste retainera: fiksni i mobilni. Fiksni retaineri su trajno pričvršćeni za stražnju stranu zuba, dok se mobilni retaineri mogu ukloniti i staviti po potrebi. Oba tipa imaju svoje prednosti i nedostatke, a izbor između njih ovisi o specifičnim potrebama i željama pacijenta.

Fiksni retaineri

Fiksni retaineri su tanka žica koja se trajno pričvršćuje na stražnju stranu zuba. Ova žica drži zube na mjestu i sprječava ih da se pomaknu. Fiksni retaineri su nevidljivi kada se smiješite ili razgovarate, što je velika prednost za mnoge pacijente. Prednosti fiksnih retainera uključuju njihovu diskretnost i činjenicu da su uvijek na mjestu, što znači da nema rizika od gubitka ili zaboravljanja da ih stavite. Međutim, fiksni retaineri mogu biti teži za čišćenje, a neki pacijenti mogu osjetiti nelagodu ili iritaciju.

Mobilni retaineri

Mobilni retaineri su aparatići koji se mogu ukloniti. Oni su obično napravljeni od prozirne plastike i prilagođeni su obliku vaših zuba. Mobilni retaineri se obično nose noću, ali mogu se nositi i tijekom dana ako je to potrebno. Prednosti mobilnih retainera uključuju činjenicu da se mogu ukloniti, što olakšava čišćenje zuba i retainera.

Također, neki pacijenti smatraju mobilne retainera udobnijima. Međutim, postoji rizik od gubitka ili oštećenja mobilnih retainera, a neki pacijenti mogu zaboraviti da ih nose.

Usporedba fiksnih i mobilnih retainera

I fiksni i mobilni retaineri imaju svoje prednosti i nedostatke, a izbor između njih ovisi o specifičnim potrebama i željama pacijenta. Fiksni retainer je diskretan i uvijek su na mjestu, ali mogu biti teži za čišćenje. Mobilni retainer se lako čistiti i mogu biti udobniji, ali postoji rizik od gubitka ili zaboravljanja da ih nosite.

Kako se brinuti za retainer

Briga o retaineru je vrlo važna. Retaineri trebaju biti čisti kako bi ostali učinkoviti i kako bi se spriječile oralne infekcije. Fiksni retaineri zahtijevaju redovito četkanje i čišćenje zubnim koncem, dok se mobilni retaineri mogu ukloniti i očistiti posebnim rješenjima.

Koja je bolja opcija – fiksni ili mobilni retainer?

Izbor između fiksnog i mobilnog retainera ovisi o specifičnim potrebama i željama pacijenta. Oba tipa imaju svoje prednosti i nedostatke, a najbolje je razgovarati s ortodontom kako bi se odredila najbolja opcija za vas. Bez obzira na vrstu retainera, najvažnije je redovito ga nositi i brinuti se o njemu kako bi se održao postignuti položaj zuba.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)