Čini li se i Vama kako zubi najčešće zabole u petak navečer ili vikendom tijekom noći kada na raspolaganju nemamo mogućnost odlaska kod stomatologa?

Ako ste među onim „sretnicima“ koji su imali problema s bolnim zubom, vrijeme je da pročitate zašto nas zub uopće zaboli.

Zašto zub boli?

Jaka bol koja se javlja jest rezultat napada karijesa na zub. Naime, zbog loše higijene zuba i/ili neadekvatne prehrane, u kojoj je jako mnogo ugljikohidrata i slatkih pića, stvaraju se naslage koje su plodno tlo za karijes. Karijes nakon nekog vremena prodire kroz zubnu caklinu čime omogućava bakterijama slobodan ulazak u zub i to do samog srca zuba – živaca i krvnih žila.

Bakterije potom naprave malu zabavu i uzrokuju upalu tog dijela zuba koju mi osjećamo kao nesnošljivu bol.

Što napraviti u ovom slučaju?

Za početak je potrebno otići stomatologu koji će pogledati o čemu je točno riječ i odrediti potrebnu terapiju. Ponekad će stomatolog preporučiti i antibiotsku terapiju te se tek onda može pristupiti liječenju zuba.

Prilikom pregleda stomatolog može utvrditi kako je upaljen živac kojeg će trebati ukloniti, a zubne kanale očistiti, dezinficirati i zatvoriti, kako se bakterije ne bi opet mogle uvući u zub.

Prije samog početka zahvata uobičajeno je napraviti rendgenski snimak kako bi se utvrdilo u kakvom su stanju korijenski kanali te koliko ih zub ima. Nakon toga stomatolog otvara zub i odlučuje o dva postupka vađenja živca.

Prvi se izvodi na način da se u kanale stavi „otrov“ koji će u potpunosti umrtviti živac. Potom se kanali čiste iglicama te se ispiru i suše i na kraju pune. Drugi je način da se u jednom posjetu pod anestezijom zub otvori i izvadi se živac. Punjenje zuba se također može napraviti odmah.

Tek kada je stomatolog siguran da su svi kanali čisti, da nema bakterija i kad nema više simptoma, može se pristupiti izradi plombe ili krunice kojom će se zub „zatvoriti“.

Ono što je potrebno naglasiti jest kako zub bez živca više nije „živ“ te će s vremenom potamniti. Ipak, dobra je vijest da je takve zube uvijek moguće izbijeliti.

Nakon završetka zahvata potrebno je zub zatvoriti i eventualno nadopuniti dio zuba koji nedostaje. To se radi na dva načina, ovisno o tome koliki dio zuba nedostaje.

Ako nedostaje samo manji dio zuba onda je dovoljno u zub staviti intrakanalni kolčić, nakon čega se zub zatvara ispunom, odnosno plombom.

U drugom slučaju, ako nedostaje veći dio zuba, radi se protetska terapija, odnosno postavlja se krunica kako bi se zub zaštitio od daljnjeg propadanja.

Što ako bol prođe i zub se ne liječi?

Ako se upala ne tretira na vrijeme velika je vjerojatnost da će doći do propadanja i odumiranja tkiva unutar zuba i da će bol u konačnici nestati sama od sebe. Međutim, i takva unutrašnjost zuba podložna je napadima bakterija te može doći do infekcije.

Još jedna opasnost je proširenje infekcije na korijen zuba i na kosti čeljusti čime se stanje dodatno komplicira i zahtjeva duže liječenje.

U svakom slučaju treba voditi računa o redovitom i pravilnom održavanje higijene zuba i o redovitim posjetima stomatologu pa do ovog najcrnjeg scenarija ne bi trebalo doći.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)