Svakodnevno perete zube najmanje dva puta dnevno i vjerujete da provodite dobru oralnu higijenu, a opet imate problema sa zubnim kamencem i karijesom?

Moramo Vas malo razočarati i reći kako pranje zuba nažalost nije dovoljno. Naime, zube je potrebno, uz redovito, temeljito i pravilno četkanje, čistiti i zubnim koncem. Zašto, pitate se? Zato što četkajući zube ne možemo dohvatiti sve površine zuba te se mogu stvoriti određeni “džepovi“ u kojima mogu ostati ostaci hrane. Tu u pomoć “uskače“ zubni konac koji s lakoćom ulazi između zuba i može očistiti sve površine.

Što je zubni konac?

Zubni konac je najlonska ili plastična nit kojom možemo dohvatiti teško dostupna mjesta između zuba i ukloniti ostatke hrane i zubnih naslaga. Budući je riječ o tankoj niti, ona može ući i u uske prostore između zuba te s lakoćom može dohvatiti i izvući sve ostatke hrane i plaka koji nam se nakupio nakon obroka i tijekom dana.

Plak je gusti sloj ostataka hrane, sline, bakterija i virusa koji se nakupljaju na zubima, a ako ga se nakupi više može dovesti do razvoja zubnog kamenca te čak i do upale desni. Kako bismo dobro i pravilno očistili zube potrebno je pravilno koristiti zubni konac. Krivom upotrebom zubnog konca mogu se oštetiti desni te nanijeti više štete nego koristi.

Kako pravilno koristiti zubni konac?

Za početak je potrebno odrezati oko 40 centimetara zubnog konca te ga omotati oko srednjeg prsta obje ruke. Potom je potrebno palcem i kažiprstom primiti dijelove konac na otprilike 2.5 – 5 centimetara udaljenosti i čvrsto ga nategnuti kako bismo ga mogli ugurati između zuba. Treći korak je lagano povlačenje konca između zuba gore – dolje te ispod linije desni, a zatim ga zakriviti u obliku slova C i strugati koncem po zubu sa svake strane. Ono što je u ovom koraku važno za naglasiti jest da se zubni konac treba nježno i pažljivo pomicati u smjeru gore – dolje, a ne naprijed nazad, kako radi većina ljudi. Ovakvim pomicanjem konca smanjuje se mogućnost oštećenja zubnog mesa te se omogućava uklanjanje komadića hrane i plaka.  Ukoliko „flosate“ na ovaj način očistit ćete zube bez straha da ćete oštetiti desni. Nakon što se završili s jednim zubom potrebno je postupak ponoviti na svakom zubu, s posebnom pažnjom na zadnjim zubima, na kojima se, zbog teške dostupnosti, skuplja mnogo plaka.

Kada čistiti zube koncem – prije četkanja ili poslije?

Mnoge ljude muči ovo pitanje, a stomatolozi savjetuju kako je najbolje prvo očistiti zube koncem, te potom iščetkati zube. Zubni konac može se koristiti po potrebi, ali najmanje jednom dnevno.

Koju vrstu zubnog konca odabrati?

Postoje različite vrste zubnog konca koje možete prilagoditi svojim potrebama i zubima. Na tržištu ima raznih vrsta zubnog konca pa tako kupci mogu birati između običnog, navoštenog te zubnog konca koji je namijenjen higijeni zubnih implantata i čišćenju i higijeni fiksnih ortodontskih aparata i proteza. Ovisno o potrebama možete birati određenu vrstu zubnog konca. Također, razni proizvođači proizvode zubne konce s okusom, a najčešći je onaj s okusom mente kako bi nam u ustima ostao osjećaj svježine. U svakom slučaju, za koji god konac da se odlučite, svakako je potrebno biti oprezan i pažljiv kako ne bi došlo do ozljede zubnog mesa.

Za sve informacije u vezi čišćenja zuba zubnim koncem možete se obratiti i svom stomatologu koji Vas može uputiti u pravilno čišćenje.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)