Fluor je kemijski element, odnosno mineral koji je do prije nekoliko godina imao laskavu titulu spasitelja i pomagača zubiju i njihova zdravlja, da bi zadnjih godina došao na stup srama kao nepoželjan. Naime, u posljednje vrijeme postoje mnoge rasprave o tome je li fluor štetan za naše zdravlje ili ne. Trebamo li ga ili ne? Kako utječe na naše zdravlje i na zdravlje naših zuba?

Fluor je mineral koji se od sredine 20. stoljeća koristio u prevenciji karijesa tako da se dodavao zubnim pastama, ali i vodi ili se uzimao u tabletama. Primjerice, u SAD-u se provodi sustavna fluoridacija vode, dok se u Hrvatskoj fluor nalazi u vodi u visokoj koncentraciji te vodu nije potrebno fluorirati.

Inače, sam fluor je kao element otrovan te se radi o plinu. Međutim, u pastama su dopuštene količine fluora tek do 0,15 posto, a ako zubna pasta sadrži veću količinu fluora, ona se smatra zdravstveno neispravnom. Dječje paste sadrže još manje količine fluorida i to u koncentraciji od tek 0,01 posto.

Kako fluorid djeluje i pomaže zubima?

Fluorid djeluje na način da sprječava nastanak karijesa tako da blokira enzime u bakterijama koje su na površini zuba. Naime, fluorid iz paste ugrađuje se u zubnu caklinu te je tako jača i ona postaje otpornija na djelovanje kiselina iz plaka. Na ovaj način fluor sprječava propadanje oštećenih zuba, razgrađuje bakterije i jača zube tako što ubrzava njihovu remineralizaciju. Upravo zbog ovog djelovanja važno je istaknuti kako fluorid ima bitno površinsko djelovanje.

Međutim, ako ga se konzumira u velikim količinama fluor se taloži u bubrezima i može dovesti do njihova oštećenja. Stoga je bitno pravilno koristiti pastu za zube i ne pretjerivati u njezinom nanošenju te uvijek ispljunuti van usta, a ne gutati. Inače, kako bi se zubi dodatno zaštitili i kako bi se prevenirali kvarovi mnogi stomatolozi preporučuju i fluoridaciju zuba.

Što je fluoridacija zuba?

Fluoridacija zuba je postupak premazivanja mliječnih i trajnih zuba kod djece tekućinom ili gelom koji sadržavaju natrijev fluorid, koji se pokazao kao vrlo koristan u sprječavanju kvarenja zuba.

Treba li fluorirati zube?

O tome treba li fluorirati zube najbolje se posavjetovati sa svojim stomatologom koji će pregledati zube te preporučiti je li potreban ovaj bezbolan zahvat.

Dakle, da se vratimo na početak teksta i pitanje – je li fluor „good guy“ ili „bad guy“?

Fluor i fluoridi jesu korisni za zaštitu zuba, ali potrebno ih je oprezno koristiti i ne pretjerivati u njihovom korištenju. Također, potrebno je djecu naučiti da ispljunu pastu za zube prilikom pranja zuba i ne gutati pastu jer se pretjerano korištenje i konzumiranje fluora može nataložiti na bubrezima i dovesti do određenih zdravstvenih problema.

Svakako je potrebno redovito prati zube i održavati zubnu higijenu te redovito odlaziti do stomatologa na preventivne preglede koji će nam dati savjete kako održavati zube zdravima i bijelima.  

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)