Odavno već hrvatskim internetom kruži poznati video u kojem jedan gospodin govori kako svako jutro popije jednu do dvije rakijice i tako ubije sve životinjice kako u ustima, tako i u želucu. Međutim, je li ovaj stari narodni recept zaista dobar za dezinfekciju usne šupljine ili je ipak bolje prihvatiti sredstva moderne medicine te za dezinfekciju usne šupljine koristiti vodice za ispiranje usta.

Što su zapravo vodice za ispiranje usta?

Vodice za ispiranje usta su tekućine koje imaju različite aktivne sastojke koji omogućavaju dvije funkcije: kozmetičko i terapijsko ispiranje usta. Kozmetičko ispiranje usta može povremeno kontrolirati loš zadah, ali ove vrste vodica nemaju biološku ni kemijsku primjenu, odnosno ne uništavaju bakterije. Terapijske vodice sadrže aktivne sastojke koji pomažu kontrolirati zadah, gingivitis, plak i karijes.

Ipak, ono što treba istaknuti jest da vodice za ispiranje usta nisu zamjena za svakodnevno četkanje i korištenje interdentalnog konca ili četkica. Vodice za ispiranje koristan su proizvod kao dodatak svakodnevnoj oralnoj higijeni jer pomažu u održavanju svježeg zadaha, a i mogu doprijeti do dijelova usta do kojih ne možemo doprijeti četkicama.

Što se tiče sastava, vodice za smanjenje lošeg zadaha, odnosno „kozmetičke“ vodice sastoje se od klorheksidina, heksetidina i esencijalnih ulja, dok se terapijske vodice za ispiranje usta sastoje se od klorheksidina, heksetidina, fluorida, hidrogena ili karbamid peroksida te raznih esencijalnih ulja.

Kada trebamo i možemo koristiti vodice za ispiranje usta?

Ako imamo loš zadah, kod pojave plaka, kod upale zubnog mesa, u slučaju da želimo izbijeliti zube, kod pojave karijesa te kod suhoće usta. U svim ovim slučajevima određene vrste vodica za ispiranje pomažu jer imaju različite djelatne tvari koje mogu smanjiti ili u potpunosti riješiti određeni problem.

Vodice za ispiranje usta odlične su kao pomoć osobama koje imaju dentalne implantate jer smanjuju pojavu plaka i gingivitisa. Osim toga, nakon operativnih zahvata u usnoj šupljini korištenje vodica može smanjiti upalu i poboljšati zarastanje rane.

Koliko često smijemo koristiti vodice i jesu li one štetne za naše zdravlje?

Budući da jedan dio vodica za ispiranje sadrži alkohol, određeni dio proizvođača već razvija formule bez alkohola. Tako da, kao i u bilo čemu drugome u životu, ne treba pretjerivati ni s vodicama. Naime, vodice za ispiranje na bazi eteričnih ulja nemaju nuspojava, neškodljive su i sigurne za primjenu. Međutim, vodice na bazi klorheksidina moraju se koristiti samo po preporuci stomatologa i to u točno određenom roku jer mogu obojiti jezik i zube.

Ono što je još potrebno naglasiti i o čemu treba voditi računa jest činjenica da se korištenje vodica ne preporuča djeci mlađoj od šest godina. Naime, ona još nemaju dovoljno razvijen refleks gutanja te mogu progutati velike količine vodice što može dovesti do mučnine i povraćanja.

Iako korisne, vodice ne mogu uništiti sve bakterije koje su skrivene u zubnom plaku, odnosno naslagama. Zato je potrebno dobro iščetkati zubi te potom isprati usta određenom vodicom. Također, najbolje bi bilo prije odluke o korištenju vodice za ispiranje usta o istome se konzultirati sa svojim stomatologom koji će vam znati dati najbolji savjet i koju vrstu vodice odabrati kako biste dobili najbolji efekt.

Unatoč svemu nemojte zaboraviti barem jednom godišnje otići na pregled kod stomatologa.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)