Loš zadah može biti neugodan i utjecati na kvalitetu života pojedinca. Međutim, jeste li znali da hrana koju jedemo može igrati ključnu ulogu u mirisu našeg daha? U ovom članku istražujemo koje namirnice uzrokuju loš zadah, kako se on stvara tijekom probave i što možemo učiniti kako bismo ga ublažili ili spriječili. Loš zadah je neugodan problem s kojim se mnogi suočavaju. Mnogo je hrane koja može uzrokovati ove tegobe. Čaj i kava su popularni napitci koji mogu isušiti usta i potaknuti razvoj bakterija odgovornih za loš zadah. Namirnice poput češnjaka, luka, konzervirane ribe i proteina također mogu doprinijeti lošem zadahu. Konzumacija alkohola i pušenje također mogu pogoršati loš zadah uzrokovan hranom, jer također isušuju usta i smanjuju proizvodnju sline.

Najčešći krivci za loš zadah

Najčešće namirnice koje uzrokuju loš zadah uključuju:

  • češnjak
  • luk
  • začine
  • mliječne proizvode
  • ribu i meso.

Razlog za to je što ove namirnice sadrže spojeve koji se razgrađuju tijekom probave, oslobađajući neugodne mirise koji se potom prenose kroz krvotok do pluća, gdje se izdišu kroz usta. Intenzitet lošeg zadaha može varirati ovisno o konzumaciji određene hrane. Na primjer, konzumacija veće količine češnjaka ili luka može rezultirati jačim i dugotrajnijim zadahom.

Kako spriječiti loš zadah?

Da bismo ublažili ili spriječili loš zadah uzrokovan hranom, možemo poduzeti nekoliko koraka.

Prvo, možemo izbjegavati ili smanjiti konzumaciju namirnica koje ga uzrokuju. Također, možemo povećati unos vode kako bismo isprali neugodne mirise iz usta i održavali dobru oralnu higijenu. Najbolje metode održavanja oralne higijene uključuju redovito četkanje zuba, upotrebu zubnog konca, ispiranje usta te čišćenje jezika.

Prirodni borci proti lošeg zahvata

Srećom, postoji nekoliko namirnica koje mogu pomoći u borbi protiv lošeg zadaha. Bilje poput peršina, bosiljka i mente sadrži ulja koja mogu prikriti neugodne mirise. Jabuke mogu razgraditi spojeve koji uzrokuju loš zadah, dok dinja bogata vitaminom C pomaže u održavanju zdravlja desni. Zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja, zelene salate i kupusa također može pomoći u neutralizaciji lošeg zadaha. Pijenje vode održava hidrataciju usta i sprječava razmnožavanje bakterija.

Dakle, da biste smanjili loš zadah, preporučuje se izbjegavanje namirnica koje mogu pogoršati problem. Umjesto toga, možete pokušati konzumirati namirnice koje neutraliziraju neugodne mirise, npr. pojedite jabuku nakon što ste popili kavu. Redovito pijte vodu i razmotrite žvakanje žvakaće gume bez šećera kako biste održali razinu sline. Također je važno redovito posjećivati zubara kako biste održavali oralno zdravlje i provjeravali je li loš zadah simptom nečega ozbiljnijeg.

Ne preskačite redovite posjete stomatologu

Redoviti posjeti stomatologu također su važni kako bi se spriječila i smanjila ova tegoba, jer stomatolog može otkriti i liječiti probleme poput karijesa, gingivitisa i parodontitisa koji mogu doprinijeti neugodnom mirisu iz usta. Postoje i prirodni lijekovi i kućni tretmani koji mogu pomoći u borbi protiv lošeg zadaha uzrokovanog hranom, poput ispiranja usta s mješavinom vode i jabučnog octa, žvakanja klinčića ili kardamoma te ispiranja usta s čajem od kadulje.

Oralna higijena je također ključna

Svakako je bitno naglasiti i redovitu oralnu higijenu koja je bitna za zdrave zube i zdrav zadah. Redovito i pravilno četkanje zuba olakšat će održavanje oralne higijene i smanjiti nakupljanje plaka te ostataka hrane koji također mogu biti uzrokom lošeg zadaha. Uz četkanje zuba, svakako je dobro četkati i jezik. Naime, na jeziku se sakupljaju odumrle stanice i ostaci hrane koje je također potrebno ukloniti. Ipak, ni ovo nije dovoljno, već biste trebali i svakodnevno koristiti zubni konac. Tek uz njega možete detaljnije očistiti zube.

Ako uz sve ovo vaš zadah i dalje bude zabrinjavajuć, obavezno posjetite stomatologa. Loš zadah može negativno utjecati na kvalitetu života pojedinca i njegove socijalne odnose, jer može uzrokovati smanjenje samopouzdanja, izbjegavanje bliskih kontakata s drugima i osjećaj nelagode u društvu. Stoga je važno poduzeti sve potrebne korake kako bismo održali svjež dah i poboljšali kvalitetu našeg života.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)