Zubni kamenac svakako je jedan od dosadnijih problema u ustima. Iako je često nevidljiv te nam na prvu ruku ni ne smeta jer nas ništa ne boli, ipak ukoliko se ne sanira na vrijeme, može dovesti do velikih problema sa zdravljem, čak i do razvoja parodontoze i gubitka zuba.

Što je, dakle, uopće zubni kamenac i kako on točno nastaje?

Zubni kamenac čine one žućkasto-smeđe tvrde naslage koje se najbolje vide s unutarnje strane prednjih zuba. Ove naslage nastaju iz zubnog plaka koji se zbog nedovoljne i nepravilne zubne higijene mineralizirao te se pretvorio u kamenac.

Naime, određena vrsta hrane lakše se lijepi za zubnu caklinu te predstavlja pravu „oazu“ za bakterije koje se skupljaju na ostacima hrane i mogu dovesti do oštećenja zubne cakline. Loša higijena zuba, nepravilno četkanje, nekorištenje zubnog konca, ali i loše navike kao što su pušenje, pijenje kave i raznih obojenih gaziranih pića mogu dovesti do povećanja kamenca.

Ipak, kamenac može nastati unatoč dobroj higijeni zuba. Tada uzroke moramo potražiti u nekim drugim uzročnicima kao što su slina, genetika, loše plombe na zubima i/ili nepravilni položaj zuba.

Možemo li kamenac skidati u kućnoj radinosti?

Iako se u zadnje vrijeme reklamiraju i prodaju brojni proizvodi koji su namijenjeni za kućno skidanje kamenca, stomatolozi savjetuju kako to nikako nije dobro raditi doma bez stručnog znanja i vještina. Bilo kakvo nepravilno rukovanje može dovesti do oštećenja zubne cakline koja je potom podložnija napadima bakterija. Kako bismo se riješili zubnog kamenca najbolje je posjetiti stomatologa koji će provjeriti stanje zuba te potom sastrugati zubni kamenac, a ukoliko to zatražite, može kamenac skinuti pjeskarenjem te potom poliranjem zuba.

Kako usporiti nastajanje zubnog kamenca?

Na žalost, nastajanje zubnog kamenca ne može se spriječiti. Dobrom oralnom higijenom možemo samo usporiti njegovo nastajanje. Kako bismo to mogli potrebno je održavati redovitu oralnu higijenu uz pravilno četkanje zuba. Također, potrebno je svakodnevno koristiti zubni konac kao i interdentalne četkice kojima se mogu dobro ukloniti ostaci hrane i plaka.

Isto tako dobro je koristiti i vodicu za ispiranje usta kojom nakon svakog pranja dodatno neutraliziramo bakterije u usnoj šupljini i usporavamo njihovo nakupljanje. Postoje i neki prirodni pripravci kojima se može utjecati na smanjenje zubnog kamenca u ustima iako je ipak preporučljivo da se za ovakav zahvat ode stomatologu.

Jedno od najstarijih medicinskih i higijenskih pripravaka koji se koristi stoljećima svakako je soda bikarbona. Riječ je o hidrogenkarbonatu, odnosno spoju koji se može koristiti pri održavanju usne šupljine jer smanjuje razinu kiselosti čime se usporava razvoj kamenca.

Ipak, budući da je soda bikarbona abrazivna tvar potrebno je pažljivo i polako četkati zube kako ne bi došlo do oštećenja cakline te nakon pranja sodom bikarbonom potrebno je isprati usta zubnom pastom i potom oprati usta.

Također, aloe vera je jako korisna pri sprječavanju nastanka kamenca. Naime, ova se biljka koristi od davnina u tretiranju raznih bolesti, a korisna je i pri održavanju higijene usta. Potrebno je kombinirati s vodom u koju smo rastopili dvije žličice sode bikarbone i dodali četiri žličice glicerina. Ovom smjesom možete prati zube ujutro i navečer.

Ipak, najbolja zaštita je redovito pranje zuba zubnim pastama, korištenje zubnog konca te redovite kontrole kod odabranog stomatologa.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)