Imate li problema prilikom žvakanja ili sa škrgutanjem zubima? Imate iščašenje donje čeljusti ili možda loš zagriz zbog položaja zubi? Zubne udlage tada su pravi izbor ako želite poboljšati dentalno zdravlje.

No, što je to zapravo? Zubna udlaga je prozirni plastični štitnik koji sprječava direktan kontakt zuba gornje i donje čeljusti, a time i njihovo trošenje.

Zaštitna barijera

Udlage za zube imaju razne svrhe – od preventivnih mjera do terapijskih rješenja. One djeluju kao zaštitna barijera između gornje i donje čeljusti, a isto tako mogu doprinijeti smanjenju mišićne napetosti. One su zapravo prava zaštita zuba.

Za djecu i odrasle koji se bave sportom tu su sportske udlage

Vrste udlaga

Različite potrebe osoba zahtijevaju specifične tipove udlaga, svaka sa svojim dizajnom prilagođenim određenim problemima.

Udlage protiv škripanja

Bruksizam, poznatiji kao škripanje zuba, može izazvati oštećenje zubne strukture te uzrokovati bolove u čeljusti i glavobolje. Također, osobi može ometati normalan san. Uzrokovan je brojnim faktorima od kojih je primarni stres, a može uzrokovati štetu na zubima, bol u čeljusti i bolovi u predjelu uha i glave. Udlage protiv škripanja obično su izrađene od tvrdog ili mekog materijala i prilagođene su kako bi savršeno odgovarale pacijentovoj donjoj ili gornjoj čeljusti. One su dizajnirane da raspodijele pritisak tijekom škripanja te da štite zube od daljnjeg oštećenja. Nose se tijekom noći.

Retainer

Riječ je o udlagi koja se koristi kod pacijenata koji su prestali nositi aparatić za zube. Svrha je spriječiti vraćanje zubi u stari položaj. Oni mogu biti fiksni i mobilni. Kako se točno nosi retainer, pacijent se savjetuje sa stomatologom. Nakon skidanja aparatića, potrebno ga je nositi 24sata dnevno prva dva mjeseca, potom nekoliko sati na dan. A na koji će se način provoditi terapija, određuje stomatolog.

Udlage za izbjeljivanje zubi

Konzumiranje razne hrane, kave, čajeva, cigareta i pića ima veliki utjecaj na boju zubi. Mnogi se pacijenti odlučuju na udlage za izbjeljivanje zubi kako bi svojim zubima vratili izvorni sjaj i zdrav izgled. Ova udlaga funkcionira tako da se u nju nanosi gel za izbjeljivanje zubi te se zatim postavlja na zube. Ljudi ih jako vole jer im se nude mogućnost da se poboljša estetika zubi. Rezultati su vidljivi već nakon nekoliko dana.

Sportske udlage

Za odrasle, ali i djecu, koja se bave sportom u kojem postoji opasnost od ozljeda, tu su sportske udlage. Nose se tijekom raznih sportskih aktivnosti koje bi mogle rezultirati lomom zuba i čeljusti.

Ortodontske udlage

Ortodontske udlage igraju važnu ulogu tijekom ili nakon ortodontskog liječenja, omogućavajući postavljanje i stabilizaciju položaja zuba i čeljusti. Ove udlage mogu biti fiksne ili pokretne te se njihova upotreba određuje prema individualnom planu liječenja.

Terapeutske udlage

Namijenjene su osobama koje imaju probleme s čeljusnim zglobom. Posebno su napravljene kako bi smanjile bolove koji nastaju zbog poremećaja čeljusnog zgloba i kako bi poboljšale rad žvačnih mišića.

Kako odabrati pravu zubnu udlagu?

Prilikom odabira važno je voditi se dijagnozom koju je postavio stomatolog ili ortodont.

Treba uzeti u obzir sljedeće faktore:

  • Razlog primjene: Različiti problemi zahtijevaju specifične vrste udlaga; na primjer, škripanje zuba zahtijeva drugačiji tip uloge nego ortodontska korekcija.
  • Materijal: Odabir materijala usmjeren je prema potrebama pacijenta; neki preferiraju mekaniju varijantu dok drugima može biti potrebna robusnija opcija.
  • Prilagodba: Individualno prilagođene udlage osiguravaju veću udobnost i efikasnost; postoje i standardizirani modeli koji mogu poslužiti kao privremeno rješenje.

Izrada zubnih udlaga je jednostavna. Nakon pregleda, radi se otisak čeljusti po kojoj se udlaga radi. U laboratoriju se od plastičnih folija različite tvrdoće i debljine formira udlaga, ovisno o namjeni.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)