U današnje vrijeme sve veći broj ljudi teži savršenom osmijehu i zdravim zubima. Udlaga za zube može biti jedno od rješenja za postizanje lijepog osmijeha, a ujedno i za očuvanje oralnog zdravlja. Postoji nekoliko vrsta zubnih udlaga koje se koriste u razne svrhe. 

Vrste zubnih udlaga:

  • za hrkanje
  • za bruksizam
  • za sport
  • za izbjeljivanje zuba
  • za ravnanje zuba

Za izradu ovih udlaga prvo je potrebno otići kod stomatologa i reći mu zbog čega trebate udlagu za zube. On će potom izraditi udlagu koja je u potpunosti prilagođena vama, odnosno vašim zubima i čeljusti. Sve udlage izrađuju se na temelju otisaka zuba koje će stomatolog uzeti i prema njima potom izraditi udlagu. Stomatolozi koriste moderne materijale koji su lagani i ne smetaju prilikom nošenja.

Udlage za hrkanje

Udlage za hrkanje preporučuju se osobama koje imaju poteškoća s ovom neugodnom pojavom. One djeluju na principu da pomiču donju čeljust prema naprijed čime se sprječava zatvaranje dišnih putova, a time i hrkanje. 

Udlage za bruksizam

Ako se ujutro budite umorni i s boli u čeljusti može biti da patite od bruksizma, tj. noćnog škripanja zubima. Ovo je poremećaj spavanja kada osoba, tijekom spavanja, nesvjesno stišće vilicu i škrguće zubima. Budući da je stiskanje ponekad snažno, dolazi do boli u vilici, ali i trošenja te oštećenja zuba. Recite svoje sumnje stomatologu koji može izraditi udlagu za bruksizam i pomoći vam zaštititi zube. 

Sportske udlage

Sportske udlage posebno su prilagođene za zaštitu zuba tijekom obavljanja sporta. Za razliku od ostalih, ove udlage su deblje i mogu biti izrađene od nekoliko materijala – guma ili plastika. Nošenjem ove udlage sprječavaju se direktni udarci u zube, a time i njihovo oštećenje. Vaš stomatolog će izraditi individualiziranu sportsku udlagu prilagođenu vašim zubima i sportu kojim se bavite. 

S obzirom na način izrade, sportske udlage mogu biti gotove, polugotove i udlage po mjeri. Gotove udlage nisu najsigurniji izbor jer ne prianjaju savršeno na sve zube te je moguće oštećenje. Polugotove zaštitne udlage se donekle mogu prilagoditi zubima. Ove udlage je potrebno uroniti u vruću vodu kako bi materijal omekšao. Potom ju je potrebno staviti na zube i prilagoditi.

Najsigurnije udlage su one koje su rađene u stomatološkim ordinacijama i u potpunosti su prilagođene vašim zubima, ali i sportu kojim se bavite. Tako, primjerice, kod bavljenja kontaktnim ili borilačkim sportom trebaju deblje udlage, dok su za neke druge sportove dovoljne tanje udlage. 

Udlage za izbjeljivanje 

Udlage za izbjeljivanje zuba su sve popularniji način postizanja blistavog osmijeha. One su jednostavne za upotrebu i pružaju brze rezultate. Izrađuju se od fleksibilnog materijala koji se prilagođava obliku zuba.

Postupak izbjeljivanja zuba s udlagama obično traje nekoliko tjedana, a rezultati se mogu vidjeti već nakon prvih nekoliko tretmana. Udlage se nose nekoliko sati dnevno ili preko noći, ovisno o preporuci stomatologa i jačini gela za izbjeljivanje. Važno je pridržavati se uputa kako bi se postigao željeni učinak i izbjegle eventualne nuspojave, poput osjetljivosti zuba ili iritacije desni.

Udlage za ravnanje zuba

Udlage za ravnanje, popularno nazivane i retaineri, koriste se nakon ortodontskog tretmana kako bi se očuvali postignuti rezultati. Retaineri su vrsta ortodontskih aparatića koji se nose nakon skidanja fiksnih aparatića ili korekcije zuba pomoću mobilnih aparatića. Njihova glavna funkcija je održavanje zuba u ispravnom položaju i sprječavanje njihovog pomicanja natrag u prvobitni položaj.

Nošenje retainera obično traje nekoliko godina, a u nekim slučajevima čak i doživotno, kako bi se osiguralo da zubi ostanu u ispravnom položaju. Važno je redovito čistiti retainer kako bi se spriječila nakupina plaka i bakterija te održavala oralna higijena.

Bez obzira koju udlagu imate, potrebno je naglasiti redovito pranje zuba, ali i udlaga, kako bi se smanjila mogućnost razvoja bakterija. Također, ne zaboravite na redovite posjete stomatologu. 

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)