Kao mali svi smo obožavali mjehuriće. Puhali smo ih od sapunice, a čak smo ih radili sami pušući kroz slamku u mlijeko ili sok, čime smo izluđivali roditelje.

Ipak, nisu svi mjehurići zabavni, a posebno oni koji nam se pojave u ustima i to na zubnom mesu. Ovdje mislimo na fistule – neugodnu pojavu koja signalizira na ozbiljne probleme sa zubima.

Što su to fistule?

Fistula obično nastaje na zubnom mesu i to je kanalić kroz koji se prazni gnoj, koji se stvara kao rezultat upale u zubu. Fistula izgleda kao mali crveni mjehurić na sluznici tj. na desnima, a najčešće se pojavljuje u slučaju bakterijske infekcije zuba.

U slučaju nekakvog oštećenja zuba, bakterije imaju slobodan ulaz u unutrašnjost zuba gdje se počinju razmnožavati. Nakon nekog vremena dolaze do samog srca zuba – pulpe što rezultira stvaranjem gnoja. Ovaj gnoj bubri što se očituje bolovima uokolo zaraženog područja te se stvara mjehurić u koji taj gnoj otječe i to je fistula.

Važno je napomenuti da, ako se ne liječi, ova upala može zahvatiti i šire područje u ustima. Dakle, ovi neželjeni mjehurići nastaju najčešće ako se karijes nije liječio na vrijeme ili ako je zubni korijen nekvalitetno ispunjen. Iako u većini slučajeva ne uzrokuje veliku bol, stomatolozi pojavu fistula smatraju hitnim slučajem gdje se treba brzo reagirati.

Ako primijetite da Vam se na zubnom mesu pojavila fistula, što prije nazovite stomatologa i objasnite mu što se dogodilo te dogovorite pregled. Iako ne osjećate veliku bol, morate imati na umu da se negdje u ustima dogodila jaka infekcija za čije liječenje je potreban tretman stomatologa.

Fistule kod djece

Fistule se znaju pojaviti i kod djece koja još uvijek imaju mliječne zube. Ako se ovo dogodi obavezno je odmah posjetiti stomatologa koji će odlučiti o najboljem tretmanu. Ponekad je najjednostavnije rješenje vađenje mliječnog zuba iznad kojega se pojavila fistula. Ovime će se spriječiti stvaranje i oslobađanje gnoja koji loše utječe na zdravlje ostalih zuba. Bitno je što prije intervenirati jer se tako štite trajni zubi. Moguće posljedice neliječenja fistule su neispravan rast trajnih zubi i njihov gubitak.

Liječenje fistule

Kada je riječ o bakterijskim upalama, stomatolog će ukloniti gnoj iz mjehurića. To uglavnom rade tako da naprave malu rupu u caklini zuba. S druge strane, ako stomatolog zaključi kako je zub u lošem stanju te mu nema spasa, odlučit će se na vađenje.

U trećem scenariju, ako fistula uzrokuje apsces zuba, odnosno jaku upalu u kojoj se oko zuba stvorio gnojni čep, tada stomatolog mora liječiti korijen i korijenski kanal bolesnog zuba.

Kućni pripravci za liječenje

Kao što smo već napisali, u liječenje fistule ne treba se upuštati sam, već je najvažnije posjetiti stomatologa koji će potom obaviti potrebno liječenje i odrediti potrebnu terapiju.

Ipak, dok čekate na termin možete se pomoći nekim od narodnih pripravaka. Jedan od poznatih „pomoćnika“ je otopina vode i soli. Dakle, potrebno je otopiti žličicu soli u pola čaše vode, promiješati i mućkati nekoliko minuta i ispljunuti. Ovo će smiriti bol i smanjiti upalu.

I soda bikarbona naš je saveznik kod problema u ustima. I ona se koristi na isti način kao i sol – dakle otopi se u čaši vode te se nekoliko puta dnevno mućka u ustima i ispljune.

I razni čajevi od ljekovitog bilja će pomoći. Svakako treba potražiti pomoć maslačka, nevena, kurkume, kadulje, klinčića.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)