Zvuk škripanja starih vrata u mnogima izaziva osjećaj nelagode, neugodnosti. Podsjeća nas na stravične filmove u kojima su škripava vrata uvijek skrivala neku strašnu tajnu zbog koje bi poskočili u kinu.

Škripanje zubima također nije ugodno za slušati, posebno ako vaša polovica ili dijete spava i škripi zubima, a vi pored pokušavate zaspati.

Ovaj poremećaj zove se bruksizam i riječ je o nesvjesnom škripanju zubima u snu.

Javlja se i kod djece i kod odraslih i pretpostavlja se kako je uzrokovan mnogim faktorima, ali kako je primarni faktor stres te brzi način života koji nas sve više opterećuje.

Neka su istraživanja pokazala kako se škripanje zubima javlja češće kod djece i to između treće i desete godine, te kako prestaje ulaskom u adolescenciju. Kod djece uzrok bruksizma može biti i kao odgovor na bol (rast zuba ili slično).

zubi-škripanje-bruksizam

Koji su simptomi bruksizma?

  • Imate osjetljive zube?
  • Površina zuba vam je istrošena?
  • Čini Vam se da Vam je caklina oštećena?
  • Zubi su Vam napuknuti?
  • Budite se s boli u čeljusti ili vratu?

Sve su ovo znaci da tijekom noći umjesto mirnog sna Vi stružete i stružete zubima i na taj ih način oštećujete.

Postoji i drugi oblik bruksizma, a to je situacija kada pacijent ne struže zubima već jako stišće čeljust, što također dovodi do oštećenja zuba i jutarnjih bolova glave, čeljusti i vrata.

Je li bruksizam opasan?

Škripanje zubima može uzrokovati brojne neugodne i negativne posljedice jer se škripanjem brže troše zubi. Osim toga, u težim oblicima može doći i do deformacija.

Kako liječiti bruksizam?

Ukoliko pacijent utvrdi kako ima bruksizam potrebno je redovito odlaziti na kontrole kod stomatologa koji može napraviti griznu udlagu. Udlaga se drži tijekom noći i ugodna je za nošenje, a pomoću nje se sprječava međusobno struganje zubima. Također, pravilno pozicionira zube te čuva formaciju zuba, a može čak i pridonijeti boljoj kvaliteti sna onoga tko pati od bruksizma, ali i njegove polovice koja će također imati mirne noći ispunjene tišinom, a ne škripom.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)