Godinama su se zubi mogli ispravljati isključivo klasičnim mobilnim i fiksnim aparatićima. Fiksni aparatići izrađeni su od kombinacije metalnih žica i keramičkih ili metalnih pločica, a mobilni su bili izrađeni od kombinacije plastičnog materijala i metalnih žica.

Međutim, zadnjih nekoliko godina, zahvaljujući modernoj tehnologiji i novim materijalima zubi se mogu ispravljati i uz pomoć prozirnih aparatića za zube.

Karakteristike prozirnih aparatića

Ova vrsta aparatića izrađena je od tankog materijala i gotovo je nevidljiva. U privatnoj ordinaciji Stomatologija i estetika zahvaljujući modernoj 3Shape tehnologiji uzimaju 3D snimku zuba na temelju čega izrađuju ClearCorrect® aparatić visoke kvalitete s velikom preciznošću.

ClearCorrect nevidljive udlage dio su dentalnih proizvoda i usluga velike Straumann grupe koja je poznata po svom doprinosu dentalnom zdravlju i čiji su vrhunski proizvodi postali neizostavni u brojnim dentalnim zahvatima. Privatna ordinacija Stomatologija i estetika referentni je centar za Straumann te ima najbolje moguće materijale. 

ClearCorrect nevidljivi aparatić u biti je niz udlaga koje su u potpunosti savršeno prilagođene zubima i koje ih postepeno ispravljaju. Udlage su izrađene od tankog prozirnog materijala i trebaju se nositi cijeli dan, dakle 22 sata dnevno, uz skidanje tijekom jela.

Bitno je naglasiti da što više i duže nosimo ovaj aparatić to će bolji rezultati biti i kraće će trajati postupak ispravljanja. Udlage se nose cijelo vrijeme te se zubi postepeno premještaju i dolaze u željeni položaj. Međutim, nakon dva tjedna nošenja, potrebno je staviti novu udlagu, kako bi se zubi nastavili pomicati u položaj koji želimo. Cijeli ovaj proces može trajati od 6 mjeseci do godine dana, pa i duže.

Je li ovo bolno?

Svako prvo postavljanje aparatića, tj. udlage može izazvati lagan neugodan osjećaj u zubima. Ipak, nakon dva dana nošenja, naši se zubi navikavaju na ovaj osjećaj te više nema boli ili neugodnosti.

Postupak izrade

Za početak je potrebno doći u ordinaciju kako bi se napravio prvi pregled na kojem će ortodont utvrditi što je sve potrebno napraviti i ispraviti kako bi se dobio savršen osmijeh.

Vrhunski stručnjaci u privatnoj ordinaciji Stomatologija i estetika uzimaju precizne otiske te snimku zuba i ugriza uz pomoć modernih računalnih tehnologija. Zahvaljujući ovome, izbjegava se neugodno „staromodno“ uzimanje otiska zuba pastom, kao i višekratno vraćanje u ambulantu na probe i ispravljanje eventualnih greškica u izradi aparatića.

Nakon snimanja zuba, zadnji korak je izrada printanih modela zubi sa željenim pomacima kao i pripadajućih folija (alignera) za postizanje tih pomaka. Sve ovo moguće je zahvaljujući preciznoj računalnoj snimci.

Prednosti prozirnih aparatića

Zbog svoje prozirnosti i savršenog prianjanja uz zube, gotovo nitko neće primijetiti da nosite aparatić. Osim toga, prozirni aparatić možete skinuti ako vam to zatreba. Ipak je za postizanje najboljih rezultata, potrebno nositi aparatić gotovo cijeli dan.

Dakle, preporuka je ovaj aparatić držati tijekom spavanja, ali i dok ste na poslu, kući, na treningu… cijelo vrijeme, osim dok jedete.

Higijena zuba

Higijena zuba jednostavnija je uz prozirni aparatić nego uz fiksni aparatić. Prozirni aparatići jednostavno se skidaju te se zubi peru normalno, a aparatić se iščetka četkicom za zube. Higijenu je bitno provesti iza svakog obroka. Dakle, prilikom obroka se aparatić skida, nakon čega je potrebno očetkati zube i aparatić. Tek kad smo sve očetkali, aparatić vraćamo natrag u usta i nosimo do sljedećeg obroka.

Ponekad je dobro staviti aparatić u tekućinu za pranje zubnih proteza, kako bi se dodatno dobro očistio.

Tko je kandidat za prozirni aparatić?

Prozirni aparatić idealan je izbor ako nemate prevelike korekcije i pomake zuba te ako želite savršen osmijeh u kratkom roku. Brojne statistike su pokazale kako je čak 95 % nepravilnosti moguće ispraviti prozirnim aparatićem. Dakle, gotovo svatko može biti kandidat za korištenje ovog aparatića.

Naravno, uvijek je najbolje posavjetovati se sa stomatologom koji će predložiti najbolji način kako na najjednostavniji i najbrži način doći do željenih rezultata i blistavog i pravilnog osmijeha. 

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)