Ima li išta gore nego kad skuhate prvu jutarnju kavu ili čaj ili sjednete za fini ručak i na prvi gutljaj ili ugriz ispečete jezik?! Taj osjećaj boli spečenog jezika nikome nije ugodan. Jezik nas boli i više ne možemo uživati u finoj kavi ili ručku jer nam više nisu ukusni. Srećom, nakon par trenutaka naš se jezik oporavi i osjet okusa nam se vrati pa možemo uživati u hrani i piću. Međutim, što ako nas ovaj osjećaj spečenog jezika prati cijeli dan ili duže vrijeme? S ovom pojavom živi oko 8 posto ljudi i stručno se zove stomatopiroza. Podrazumijeva osjećaj pečenja na jeziku, nepcu, unutarnjoj strani obraza – jednostavno u ustima.

Kako i zašto nastaje stomatopiroza?

Još uvijek se ne zna točan razlog ove pojave. Stomatopiroza se može javiti kao rezultat prevelikog stresa, anksioznosti ili depresije, a može biti simptom neke bolesti (dijabetes, kandidoza, poremećaj u radu štitnjače, karcinomu…).

Najčešće se javlja nakon što pojedemo određenu namirnicu koja „iziritira“ okusne pupoljke, ali i loša oralna higijena, naslage, pušenje, manjak vitamina i brojne druge stvari također mogu biti uzrokom stomatopiroze.

Stomatopiroza se može javiti iznenada, može se javljati postepeno, može trajati samo jedan dan ili duži period. Kako bilo, utječe na kvalitetu života jer osoba tijekom cijelog dana ima osjećaj spečenog jezika. Osim toga, često se javlja i promjena u okusu hrane, odnosno hrana ima slabiji okus. Simptomi mogu biti blagi, ali mogu biti i izrazito jaki te uzrokovati bol. Blagi simptomi su osjećaj peckanja i ako ovo traje tijekom cijeloga dana, može izazvati neugodu. Teži simptomi su osjećaj boli kao kad se opečemo pa možemo imati problema dok jedemo.

Gljivice i hormoni kao uzrok 

Stomatopiroza se češće javlja kod starijih žena i to kod onih koje su u menopauzi. Zbog ove činjenice, liječnici povezuju ovaj fenomen s hormonalnim promjenama koje žene prolaze kad ulaze u menopauzu. Pretpostavlja se kako je vjerojatan razlog nedostatak estrogena zbog čega može doći do stvaranja manje sline, osjećaja pečenja pa čak i metalnog okusa u ustima.

Pored hormona, i gljivica kandida može biti uzrokom stomatopiroze. Kandida inače boravi u našem tijelu i dio je našeg organizma. Međutim, ponekad, zbog određenih promjena kao što je pad imuniteta, može „podivljati“ i prouzročiti „nered“, odnosno gljivičnu infekciju. Dakle, u slučaju crvenog jezika i sluznice, najvjerojatnije je riječ o gljivičnoj infekciji koja se jednostavno da izliječiti kremom te ostalim antigljivičnim lijekovima.

Kako olakšati simptome?

Simptome stomatopiroze možete olakšati uz pomoć prirodnih lijekova. Pomoć potražite u hladnoj tekućini ili sisanju malih komadića leda. Dobro je ograničiti konzumaciju začinjene i vruće hrane, ali i alkohola te cigareta. Preporuka je izbjegavati i kiselu hranu te citruse.

Mnogi preporučuju i promjenu paste za zube, a možda čak i zamjenu paste prirodnim sredstvima za pranje zuba kao što je soda bikarbona. Bilo bi dobro izbjegavati i vodice za ispiranje usta. Razni biljni čajevi kao što su kamilica ili kadulja također će pomoći jer će smiriti osjećaj pečenja u ustima. Iznimno je važno pokušati smanjiti razinu izloženosti stresu.

Dakle, ako osjetite osjećaj pečenja na jeziku koji ne prolazi neko vrijeme, svakako posjetite stomatologa. On će obaviti potreban pregled i pretrage kako bi utvrdio u čemu je riječ i pronašao najbolje rješenje.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)