Zubi su jedan od najvažnijih dijelova našeg tijela. Oni nam omogućuju da žvačemo hranu i tako čine prvi korak u procesu probave. Osim žvakanja hrane, zubi nam trebaju da bismo mogli razgovijetno govoriti, a imaju i vrlo važnu ulogu u našem izgledu i samopouzdanju. Zdravi zubi su ključni za održavanje cjelokupnog zdravlja usne šupljine, a redovito pranje zuba, korištenje konca za zube i posjete stomatologu mogu pomoći u sprečavanju problema poput karijesa, gingivitisa i parodontitisa. Stoga je važno brinuti se o svojim zubima kako bi ostali zdravi tijekom cijelog života. Međutim, mnogi ljudi ne shvaćaju koliko je važno brinuti se o zubima.

Velik broj osoba s dentalnim tegobama

Prema istraživanjima, čak 90% odraslih osoba ima barem jedan karijes ili neki drugi problem sa zubima. To može dovesti do ozbiljnih problema poput infekcija, gubitka zuba i lošeg zadaha te boli. Stoga je važno redovito posjećivati ​​zubara i pravilno njegovati svoje zube kod kuće. Pravilna higijena zuba kod kuće podrazumijeva pranje zuba najmanje dva puta dnevno, upotrebu konca za čišćenje međuzubnih prostora te izbjegavanje prekomjerne konzumacije slatkih i kiselih namirnica. Naime, ako ne peremo zube redovito, na zubima će se početi sakupljati plak, odnosno ostaci hrane pomiješani s bakterijama i slinom. Plak je povoljno mjesto za razvoj karijesa, a jednostavno se uklanja četkanjem i zubnim koncem. Svakodnevna briga ne oduzima mnogo vremena, a uštedjet će vam brojne sate u zubarskoj stolici.

Osim karijesa moguće su i brojne druge bolesti

Kod zuba koji se ne održavaju pravilno i redovito može nastati karijes, ali i drugi upalni procesi u zubu. Ove upale nastaju zbog nakupljanja bakterija na zubima i oko njih, što dovodi do iritacije, oticanja i upale zubnog mesa. Simptomi uključuju krvarenje prilikom četkanja zubi, crvenilo i osjetljivost zubnog mesa te loš zadah. Dakle, osim bolnosti i otoka, osobe koje ne brinu dovoljno o zubima imaju i još jednu poteškoću, a to je loš zadah. Zbog ovoga se mogu osjećati loše te čak imati i problema pri društvenoj interakciji.

Ako osjetite ovakve simptome, važno je da odete kod stomatologa. On će pregledom zuba utvrditi o čemu se radi i po potrebi dati antibiotik kako bi se suzbila upala. Tek nakon što se upalni procesi zaustave, može započeti s liječenjem. Liječenje se provodi ovisno o uzroku upale, te će zahtijevati određeni broj odlazaka kod stomatologa.

Teške posljedice su moguće

Ako se ne liječe na vrijeme, bakterijske upale mogu uzrokovati gubitak koštane mase oko zuba te dovesti do ispadanja zuba. Stoga je važno redovito održavati oralnu higijenu i posjećivati stomatologa radi pregleda i čišćenja zubi. Osim toga, loše oralno zdravlje može dovesti i do drugih zdravstvenih problema poput upale pluća, problema s trudnoćom te čak i povećati rizik od razvoja nekih vrsta karcinoma.

Ono što je bitno naglasiti za kraj, čak i ako se pridržavate higijene, nikako nemojte zanemariti redovite preventivne odlaske stomatologu. Potrebno je barem jednom godišnje otići na redovan pregled kako bi se uklonio kamenac i pregledali zubi te uočili eventualni problemi već na samom početku. Ovako ćete ne samo sačuvati svoj osmijeh i samopouzdanje, već i poboljšati opće stanje organizma.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)