Zdravlje zuba i usne šupljine može biti ozbiljno narušeno raznim bolestima, a infekcije i upale u tijelu mogu se proširiti na zube i desni. Najčešće bolesti koje uzrokuju probleme sa zubima uključuju karijes, parodontitis, gingivitis i oralne infekcije. Kronične bolesti poput dijabetesa ili srčanih bolesti također mogu negativno utjecati na zdravlje zuba.

Pored ovih bolesti i razne viroze ili bakterijske bolesti od kojih obolimo mogu imati negativan utjecaj na zdravlje zuba. Naime, ako imate gripu, prehladu ili nekakvu virozu i to ostavlja traga na zdravlju zuba.

Postoji nekoliko uobičajenih pojava u našim ustima i zubima kada smo bolesni, koje mogu štetno utjecati na zube:

1. Dehidracija

Tijekom viroze ili bakterijske upale visoka temperatura može dovesti do dehidracije, a koja utječe na zdravlje zuba. Kako biste ovo izbjegli svakako je dobro tijekom dana lagano pijuckati vodu koja će isprati ostatke hrane, ali i ostalog s cakline. Unatoč uvriježenom mišljenju, ipak nemojte pretjerivati s čajevima s medom i limunom jer ovaj napitak može oštetiti caklinu.

2. Povraćanje

Kao što smo prije naveli, viroza negativno utječe na stanje u ustima, a posebno ako je riječ o crijevnoj virozi koja uključuje povraćanje. Povraćanje dovodi vaše zube u čest kontakt sa želučanom kiselinom – koja je jako snažna i može dovesti do oštećenja zubne cakline. Još nešto o čemu trebate voditi računa jest da ne perete zube odmah nakon povraćanja. Naime, ako to napravite tada ćete želučanu kiselinu utrljati po zubima. Bolja solucija je da prvo dobro isperete usta vodom i tek nakon pola sata iščetkajte zube.

3. Bol u sinusima

Jeste li znali da teže prehlade, virusi i infekcije sinusa mogu uzrokovati zubobolju? Pritisak možete ublažiti omotavanjem toplog, mokrog ručnika oko nosa, obraza i očiju. Međutim, ako zubobolja potraje svakako se posavjetujte sa svojim stomatologom kako biste provjerili da nije nešto ozbiljnije.

4. Lijekovi

Sirupi, slatki lijekovi i pastile dominiraju policama protiv prehlade i gripe u ljekarnama, ali oni su stvarno, jako loši za zube jer sadrže mnogo šećera. Radije potražite verzije bez šećera.

Kako biste se zaštitili od negativnih posljedica bolesti na zdravlje zuba, važno je redovito posjećivati stomatologa, posebno ako je riječ o pacijentima s kroničnim bolestima. Stomatolog igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja zuba kod ovih pacijenata, pružajući im savjete o oralnoj higijeni i pravilnom liječenju bolesti zuba i desni. Naime, oralne infekcije mogu biti povezane s općim zdravstvenim problemima i bolestima, jer bakterije iz usne šupljine mogu ući u krvotok i širiti se na druge organe. To može dovesti i do raznih težih komplikacija poput infekcija srčanih zalistaka, pogoršanja dijabetesa ili povećanog rizika od moždanog udara.

Redovita oralna higijena ključ je zdravih zuba

Najbolji savjeti za očuvanje zdravlja zuba i desni tijekom bolesti uključuju redovitu oralnu higijenu, pravilnu prehranu bogatu vitaminima i mineralima, izbjegavanje štetnih navika poput pušenja i konzumacije alkohola te redovite posjete stomatologu. Također, važno je pravovremeno liječiti sve bolesti koje mogu utjecati na zdravlje zuba i usne šupljine kako bi se spriječile ozbiljne posljedice. Oralna higijena igra ključnu ulogu u prevenciji i liječenju bolesti koje utječu na zube. Redovito četkanje zuba, upotreba zubnog konca i posjeti stomatologu pomažu u očuvanju zdravlja zuba i desni. Neadekvatno liječenje bolesti zuba i desni može dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući gubitak zuba, infekcije i pogoršanje općeg zdravstvenog stanja.

U zaključku, zdravlje zuba i usne šupljine može biti ugroženo raznim bolestima, ali pravilna oralna higijena, prevencija i liječenje mogu pomoći u očuvanju zdravlja zuba i desni. Posebno je važno redovito posjećivati stomatologa i pridržavati se njegovih savjeta kako bi se spriječile negativne posljedice bolesti na zdravlje zuba.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)