Stomatologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem, dijagnozom, prevencijom i liječenjem bolesti zuba, usne šupljine i čeljusti te ima dugu i zanimljivu povijest. Može se reći da je ovo jedna od najstarijih medicinskih profesija. Naime, najstariji opisi vezani za stomatologiju i karijes potječu iz 5000. pr. Kr. Riječ je o sumerskom tekstu koji opisuje zubne crve kao uzroke zubnog karijesa. U staroj Grčkoj Hipokrat i Aristotel pisali su o stomatologiji, posebno o liječenju zuba koji se kvare, ali tek je 1530. godine objavljena prva knjiga u potpunosti posvećena stomatologiji – “Mala medicinska knjiga za sve vrste bolesti i slabosti zuba”. Od drevnih civilizacija poput Egipta, Mezopotamije i Grčke, preko Rimskog Carstva i srednjeg vijeka, pa sve do razvoja moderne stomatologije, ova medicinska disciplina prolazila je kroz razne faze i mijenjala se s vremenom.

Liječenje zuba bilo je bolno i neugodno

I dok se danas mnogi boje odlaska i pregleda kod stomatologa, treba se sjetiti kako je to bilo u davna vremena. U drevnim je civilizacijama liječenje zubnih bolesti bilo poprilično bolno. Egipćani su koristili razne biljne pripravke za ublažavanje zubobolje, dok su u Mezopotamiji i Grčkoj primjenjivali metode poput izvlačenja zuba i bušenja zuba kako bi se oslobodili gnoja i infekcija. Stari Rimljani napravili su iskorak u stomatološkim praksama, uključujući upotrebu zlatnih krunica i mostova za popravak oštećenih zuba.

Srednji vijek i zaboravljeno znanje

Tijekom srednjeg vijeka, stomatološke prakse bile su uglavnom ograničene na izvlačenje zuba i liječenje infekcija. Najčešće metode liječenja zubnih bolesti uključivale su upotrebu biljnih lijekova i vađenje zuba.

Najvažniji izumi stomatologije

Srećom, razvoj stomatoloških instrumenata i tehnika kroz povijest omogućio je postupno poboljšanje liječenja zubnih bolesti. Nove tehnike i tehnologije omogućile su manje bolne, odnosno gotovo bezbolne zahvate.

Neki od najvažnijih izuma i otkrića u povijesti stomatologije, a koji su oblikovali današnju praksu, uključuju razvoj anestezije, otkriće rendgenskih zraka, razvoj dentalnih implantata i uvođenje fluorida u preventivne mjere. Ovi izumi omogućili su stomatolozima da pruže bolje i učinkovitije liječenje svojim pacijentima.

Prve stomatološke škole tj. fakulteti osnovane su u 19. stoljeću, a stomatološka edukacija razvijala se paralelno s napretkom u znanosti i tehnologiji.

Važnost prevencije

Prevencija zubnih bolesti postala je sve važnija s razvojem stomatologije. Uvođenje redovitih pregleda i edukacije o oralnoj higijeni doprinijelo je smanjenju učestalosti zubnih bolesti i poboljšanju oralnog zdravlja. Preventivne mjere, poput upotrebe fluorida u vodi i zubnim pastama, također su imale značajan utjecaj na smanjenje karijesa i drugih zubnih bolesti. Stomatologija je kroz povijest značajno utjecala na kvalitetu života ljudi. Razvoj moderne stomatologije donio je brojne promjene koje su olakšale liječenje zubnih bolesti i poboljšale kvalitetu života ljudi širom svijeta.

Znimljive činjenice o povijesti stomatologije:

  • Znanstvenici kažu da bi prva životinja sa zubima mogla biti riba koja je živjela prije 400 milijuna godina
  • Prvim stomatološkim tretmanom smatra se vađenje zuba 8000 godina prije Krista u Pakistanu
  • Prvi stomatološki radovi mogu se pratiti unazad do 7000. pr. Kr.
  • Prvu pastu za zube napravili su Egipćani oko 5000 godina pr. Kr. Koristili su mješavinu pepela od volovskih kopita, neke vrste smole, spaljenih ljuski jajeta i plovućca.
  • Prvi zubar na svijetu bio je Egipćanin koji je živio 2600 godina pr. Kr.
  • Prvi koncept četkice za zube nastao je 3000. godine pr. Kr.
  • Prva moderna četkica za zube napravljena je u zatvoru od kostiju i čekinja životinjskih ostataka.
  • Prvi moderni aparatić za zube izumljen je 1819. godine

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)