Strah od stomatologa (zubara) čest je problem među ljudima svih dobnih skupina, od djece preko odraslih, do osoba starije životne dobi. Osjećaj straha može varirati od blage nelagode do intenzivne anksioznosti, a mnogi ga opisuju kao osjećaj panike i tjeskobe koji se javlja pri samoj pomisli na odlazak kod stomatologa.

Strahovi od stomatologa kreću u djetinjstvu

Prvi put se strah od stomatologa obično osjeti u djetinjstvu, a okidač može biti bolno iskustvo, neugodan zvuk bušilice ili čak priče drugih ljudi o lošim iskustvima kod stomatologa. Ovaj strah može imati značajan utjecaj na svakodnevni život pojedinca, često dovodeći do izbjegavanja redovnih pregleda i zanemarivanja oralnog zdravlja. Na skali od 1 do 10, neki ocjenjuju svoj strah od stomatologa čak i najvišom ocjenom.

I odrasli osjećaju strah

Mnoge odrasle osobe priznaju da su znale izbjegavati odlazak kod stomatologa zbog straha. Međutim, ova odluka može utjecati loše na zdravlje i dovesti do ozbiljnih posljedica poput propadanja zuba, infekcija, a u konačnici i gubitka zuba. Kako bi se nosili sa strahom od stomatologa, mnogi koriste različite metode, poput dubokog disanja, slušanja glazbe ili gledanja filmova tijekom zahvata. Također, preporučuje se razgovor s prijateljima i obitelji koji su prošli kroz slična iskustva kako bi se dobila podrška i savjeti.

Spoznaja da problemi s oralnim zdravljem mogu imati širi zdravstveni utjecaj možda neće ublažiti tjeskobu pa evo još 5 stvari koje bi mogle.

1. Neka vam ne bude neugodno, niste sami

Ako ste izbjegavali posjet stomatologu neko vrijeme, bez obzira na trajanje (mjeseci ili čak godine), ne trebate se osjećati neugodno. Stomatolozi imaju razumijevanje i strpljenje za osobe koje se boje te će se potruditi da pregled prođe u najboljem redu.

2. Ne skrivajte svoj strah od zubara

Ako osjećate strah od odlaska stomatologu nemojte to skrivati već recite svome stomatologu. Stomatolozi imaju širok spektar analgetika kojima će umanjiti Vašu bol. Osim toga, jedan dio stomatologa ima mogućnost sedacije tako da će pregled proći u najboljem redu.

3. Prvi pregled je samo pregled

Ono što velik broj osoba nema na umu jest činjenica da je prvi pregled samo pregled. Dakle, ne mora svaki pregled stomatologu nužno značiti i zahvat. Ponekad će stomatolog samo utvrditi postojeće stanje zdravlja zuba te će vam preporučiti daljnje korake. Prvi pregled je i prilika da se upoznate sa stomatologom i s prostorom, pa će sljedeći pregled zasigurno biti ugodan.

4. Uspostavite redovite posjete zubaru od malih nogu

Za smanjenje straha od stomatologa dobro je da djeca počnu od ranog djetinjstva s pregledima. Naime, na ovaj će način odlazak stomatologu postati sastavni dio njihova života i neće imati straha od stomatologa.

5. Komunikacija je najvažnija

Važno je razgovarati sa stomatologom o svojim strahovima, kako bi on ili ona mogli prilagoditi pristup i osigurati što ugodnije iskustvo. Mnogi stomatolozi pokazuju razumijevanje i suosjećanje prema anksioznim pacijentima, nudeći dodatne usluge poput sedacije ili terapije smijehom kako bi se smanjila anksioznost. Strah od stomatologa zaista je čest problem, ali može se riješiti kroz otvorenu komunikaciju, edukaciju i prilagodbu pristupa stomatološkim zahvatima.

Za one koji se bore sa strahom od stomatologa, savjetuje se da pronađu stomatologa s kojim se osjećaju ugodno, da se informiraju o zahvatima i da koriste tehnike opuštanja kako bi im olakšali odlazak na preglede i zahvate. Također, važno je zapamtiti da redoviti pregledi i održavanje oralne higijene mogu spriječiti većinu problema i smanjiti potrebu za invazivnijim zahvatima.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)