Novi izumi i tehnologije uvelike nam olakšavaju živote i implementirane su u sve aspekte našeg života. Ništa drugačije nije ni u stomatologiji gdje svako malo dolazi do novih saznanja i tehnoloških otkrića koji su poboljšali dijagnostiku ili liječenje zuba.

Jedan od većih i važnijih otkrića i noviteta svakako je korištenje 3D skenera i 3D printera koji stomatolozima omogućuju besprijekornu preciznost u izradi aparatića za zube ili nadomjesnih zuba.

Tko god je nosio zubni aparatić za ispravljanje zuba ili trebao napraviti zub koji mu je ispao sjetit će se neugodnog postupka uzimanja otiska.

Ovaj je postupak uključivao metalne kalupe koji su se punili smjesom koja se potom morala držati u ustima određeno vrijeme. Nakon nekoliko minuta kalup bi se izvadio na temelju dobivenog bi zubotehničari mogli izraditi aparatić ili potrebni zub (ili više njih). Ovakav način uzimanja otisaka ponekad je znao biti neugodan za osobu, a posebno ako je riječ o djeci. Pored neugodnosti za pacijenta, ovakav način imao je još jednu manu jer radovi ponekad nisu bili savršeno precizni.

U ordinaciji Stomatologija i estetika protetski ili ortodontski nadomjestak oblikuje se uz besprijekornu preciznost najnovijih dostignuća dentalne medicine. Vrhunski stručnjaci educirani su kako bi mogli koristiti najnaprednija tehnološka pomagala kao što su 3Shape intraoralni skener, laboratorijski skener , Carestream CBCT, CAD/CAM glodalice te 3D printeri.

Uz ove tehnološki inovativne uređaje mogu uzeti i otisak zuba, kao i izraditi protetski ili ortodontski nadomjestak s nevjerojatnom preciznošću.

Kako se digitalno uzimaju otisci zuba

Postupak digitalnog uzimanja otiska mnogo je jednostavnija i ugodnija nego ona klasična i kao što smo naveli, rezultati su mnogo precizniji. Pored ovoga, omogućuje i snimku zagriza.

Ovakav način rada olakšava posao stomatologu i zubnom tehničaru jer im omogućuje uvid u realističan prikaz tvrdih i mekih tkiva u ustima. 

Nakon što se snimka uzme, ona se pohranjuje te je, nakon što se odrade potrebni zahvati, moguća usporedba s prethodnim stanjem zuba. Ovakav način rada olakšava otkrivanje određenih promjena, ali i prevenciju problema.

Za koje zahvate se koristi digitalno skeniranje i planiranje?

Digitalno uzimanje otisaka i digitalno planiranje budućeg izgleda zuba moguće je u brojnim situacijama. Ove moderne tehnologije koriste se prilikom uzimanja otiska i dizajna prozirnog zubnog aparatića, postavljanja zubnih ljuskica i krunica, potom za postavljanje mosta te za ugradnju implantata.

U privatnoj stomatološkoj ordinaciji Stomatologija i estetika se koristi inovativni CBCT radiološki sustav koji je posljednje tehnološko dostignuće digitalne dijagnostičke radiologije.

Ovaj uređaj omogućava bolje rezultate snimanja uz preciznu dijagnostiku problema i veću preciznost pri konačnoj izradi bilo implantata ili prozirnog aparatića.

Također, ono što je jako bitno, prilikom rada ima jako niske doze zračenja pacijenta uz jako dobru sliku zuba. Nakon snimanja problema stomatolog ima točni prikaz cijelog zuba ili problematičnog područja u ustima.

Snimanje se radi 3Shape intraoralnih skenerom  koji isključuje svaku mogućnost ljudske pogreške. Osim toga uzimanje otisaka se radi u jednom posjetu stomatologu te nije potrebno nekoliko dolazaka. Ovim načinom rada ubrzava se cijeli postupak koji je prije trajao i do mjesec dana te je trebalo nekoliko puta dolaziti kod stomatologa.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)