Kada je riječ o estetskoj stomatologiji, zubne ljuskice i zubne krunice su dvije popularne opcije koje mogu transformirati vaš osmijeh. Ovaj članak će vam pružiti sve informacije koje trebate znati o ovim tretmanima, uključujući njihove prednosti, postupak i cijenu.

Što su zubne ljuskice?

Zubne ljuskice su tanki slojevi porculana ili kompozitnog materijala koji se lijepe na prednju stranu zuba. Ovaj postupak se često koristi za poboljšanje izgleda zuba koji su oštećeni, izbijeljeni ili nepravilno oblikovani. Ljuskice mogu promijeniti boju, oblik, veličinu ili dužinu zuba, pružajući vam prirodan i atraktivan osmijeh.

Prednosti zubnih ljuskica

Zubne ljuskice su izdržljive i dugotrajne, a također pružaju prirodan izgled zuba. One su otporne na mrlje, što znači da možete uživati u svojoj omiljenoj hrani i piću bez brige o promjeni boje zuba. Osim toga, postupak za postavljanje ljuskica je manje invazivan u usporedbi s drugim dentalnim tretmanima.

Vrste zubnih ljuskica je tema koja zaslužuje posebnu pažnju, posebno za one koji teže prema savršenom osmijehu. Zubne ljuskice su tanke ljuske koje se postavljaju na prednju stranu zuba kako bi se poboljšao njegov izgled. Postoje različite vrste zubnih ljuskica, a svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke.

  • Porculanske ljuskice su iznimno popularne zbog svoje izdržljivosti i prirodnog izgleda. Izrađuju se od visokokvalitetne keramike, a njihova glavna prednost je što su otporne na mrlje i vrlo slične prirodnim zubima.
  • Kompozitne ljuskice su jeftinije, ali ne nude istu razinu izdržljivosti kao porculanske. Kompozitne ljuskice se izrađuju direktno u ustima pacijenta, što omogućuje brže postupke.
  • Lumineers ljuskice, su tanje od tradicionalnih porculanskih ljuskica i ne zahtijevaju brušenje zuba prije postavljanja. Ove ljuskice su iznimno tanke, ali su jednako izdržljive kao i porculanske.

Svaka od ovih vrsta zubnih ljuskica ima svoje prednosti i nedostatke, stoga je važno konzultirati se sa stomatologom prije donošenja odluke. Bez obzira na vrstu, zubne ljuskice mogu značajno poboljšati izgled vašeg osmijeha i povećati vaše samopouzdanje.

Što su zubne krunice?

Zubne krunice su vrsta dentalne proteze koja se koristi za obnovu zuba koji su oštećeni karijesom ili traumom. Krunice su kapice koje se postavljaju preko cijelog zuba, poboljšavajući njegov izgled i funkciju. Postoji nekoliko vrsta zubnih krunica, a one se razlikuju po materijalima od kojih su izrađene, kao i po načinu na koji se postavljaju. Najčešće se koriste metalne, keramičke, porculanske i kompozitne krunice. Svaka od ovih vrsta ima svoje prednosti i nedostatke, a odabir odgovarajuće vrste ovisi o različitim faktorima, uključujući položaj zuba, stanje pacijentovih zuba, estetske preferencije i financijske mogućnosti. Metalne krunice su izuzetno izdržljive i dugotrajne, ali njihova glavna mana je što ne izgledaju prirodno. S druge strane, keramičke i porculanske krunice pružaju vrlo prirodan izgled, ali su manje izdržljive od metalnih.

Kompozitne krunice su dobar kompromis između estetike i izdržljivosti, ali mogu biti skuplje. U svakom slučaju, odabir prave vrste zubne krunice je važan korak u procesu dentalne restauracije. Stoga je preporučljivo konzultirati se sa stručnjacima za dentalnu medicinu kako bi se donijela najbolja odluka.

Prednosti zubnih krunica

Zubne krunice su iznimno izdržljive i mogu trajati mnogo godina s pravilnom njegom. One mogu poboljšati izgled i funkciju zuba, omogućujući vam da jedete, govorite i smijete se s povjerenjem. Krunice također štite oštećene zube od daljnjeg propadanja.

Postupak za postavljanje ljuskica i krunica

Postupak za postavljanje zubnih ljuskica i krunica obično zahtijeva nekoliko posjeta stomatologu. Prvo, zub se priprema uklanjanjem malog dijela zubne strukture. Zatim se uzima otisak zuba koji se šalje u laboratorij gdje se izrađuje ljuskica ili krunica. Na posljednjem posjetu, ljuskica ili krunica se trajno cementira na zub.

Cijena zubnih ljuskica i krunica

Cijena zubnih ljuskica i krunica može varirati ovisno o različitim faktorima, uključujući materijal koji se koristi, složenost postupka i lokaciju stomatološke prakse. Vaš stomatolog će vam moći dati detaljnu procjenu troškova na temelju vaših specifičnih potreba.

U zaključku, zubne ljuskice i zubne krunice su izvrsne opcije za poboljšanje izgleda i funkcije vaših zuba. Ako razmišljate o ovim tretmanima, razgovarajte sa svojim stomatologom kako biste saznali koja je opcija najbolja za vas.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)