Sanjate o blistavom osmijehu? Onakvom kakvoga imaju domaće i strane zvijezde malih i velikih ekrana? Rješenje za takav savršen osmijeh vrlo je jednostavno – riječ je o zubnim ljuskicama. Dakle, postavljanjem zubnih ljuskica i Vaš će osmijeh zablistati i zasjati hollywoodskim sjajem. Ljuskice za zube su neinvazivna i dugotrajna metoda pomoću koje se popravlja oblik, boja i izgled zuba i cjelokupnog osmijeha. Najčešće se postavljaju na prednje gornje i donje zube.

Višestruka uloga zubnih ljuskice

  • Pijete mnogo kave ili čaja i zubi su Vam malo promijenili boju?
  • Imate oštećen zub i htjeli biste to prekriti i popraviti?
  • Dosadio Vam je razmak među zubima i htjeli biste pravilniji osmijeh?

Ako je vaš odgovor na bilo koje od ovih pitanja potvrdan, ljuskice vam mogu pomoći. Postavljanjem zubnih ljuskica brzo, efikasno i neprimjetno dobit ćete željeni osmijeh.

Dakle, bilo da je riječ o promjeni boje, manjim oštećenjima zuba ili smanjivanju razmaka među zubima, zubnim ljuskicama stomatolog će brzo i jednostavno prekriti taj manji nedostatak. Iako se zubne ljuskice prvenstveno koriste u estetske svrhe, one mogu imati i drugu funkciju.

Naime, zubne ljuskice su odličan izbor kod ispravljanja i popravljanja manjih nepravilnosti u osmijehu. Također, pored estetske funkcije, zubne ljuskice mogu pomoći i u zaštiti zuba od daljnjih oštećenja.

Čvrsti i dugotrajni materijali

Zubne ljuskice su napravljene da traju. Izrađene su od vrlo čvrstih materijala koji mogu izdržati veliki pritisak i jako su otporni. Ljuskice mogu biti izrađene u tri vrste materijala:

  • keramičke ljuskice
  • cirkon-keramičke ljuskice
  • kompozitne ljuskice

Keramičke ljuskice izrađuju se od vrhunskih keramičkih materijala koji se inače koriste za izradu protetskih radova. Ovaj keramički materijal je otporan na trošenje te dugotrajan i neće s godinama promijeniti boju. Prilikom izrade ovih ljuskica do izražaja će doći sva vještina zubnih tehničara koji može oponašati boju, prozirnost i teksturu pravog zuba. Dakle, postavljanjem ovakvih krunica gotovo je nemoguće primijetiti kako nije riječ o pravom zubu, već nadomjestku.

Cirkon keramičke ljuskice su također izrađene od vrhunskih materijala. Razlika u ove dvije vrste krunica je u tome što je kod cirkon keramičkih krunica podloga cirkon, iznad kojega dolazi keramika. Prednosti ove vrste zubnih krunica su trajnost, izdržljivost i čvrstoća.

Kompozitne ljuskice je moguće izraditi direktno u ordinaciji i to direktno na zubima, za razliku od keramičkih ljuskica za koje je prvo potrebno uzeti otisak te se izrađuju u zubotehničkom laboratoriju. Kompozit je materijal od kojega se najčešće rade ispuni na zubima, ali može se koristiti i za izradu ljuskica kako bi se poboljšala estetika osmijeha.

Jednostavno postavljanje ljuskica

Postavljanje zubnih ljuskica je vrlo jednostavan i bezbolan proces. Za sam početak Vaš će stomatolog pregledati Vaše zube i utvrditi jesu li u potpunosti zdravi. Nakon toga, minimalno će izbrusiti prednju stranu zuba, odnosno zubnu caklinu. Ovo je potrebno kako bi se ljuskice mogle lakše zalijepiti, tj. zacementirati na zube.

Potom stomatolog uzima otisak kako bi svaka ljuskica bila u potpunosti prilagođena Vašim zubima. Dok se ne izrade trajne ljuskice, dobit ćete privremene. Tijekom ovog vremena, moguće je da će vaši zubi biti malo osjetljiviji na hladno ili toplo, ali to je normalna reakcija jer je uklonjen površinski sloj cakline. Nakon što trajne ljuskice budu gotove, stomatolog će ih zacementirati posebnim cementom za zube. Ovaj cement je bojom usklađen s bojom zuba i ljuskica kako se ne bi primijetila razlika. Kad budu postavljene na zube, u potpunosti će se stopiti s Vašim zubima i nećete imati osjećaj da su postavljene. 

Održavanje higijene ključno je za dugotrajnost

Nakon postavljanja ljuskica bitno je naglasiti kako i dalje morate redovito održavati zubnu higijenu. Iako ljuskice ne mogu promijeniti boju, ipak je ključno redovito pranje i četkanje zube te čišćenje zubnim koncem. Redoviti preventivni odlasci stomatologu su također vrlo bitni te ih nemojte zanemariti. Uz sve ovo, Vaš će osmijeh dugo blistati. 

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)