Bolesti desni i visoki krvni tlak često su povezani, a njihova međusobna povezanost može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Stoga je važno obratiti pažnju na oba stanja i poduzeti potrebne mjere kako bi se spriječio nastanak i razvoj ovih tegoba.

Najčešće bolesti su gingivitis i parodontitis

Najčešće vrste bolesti desni su gingivitis i parodontitis. Gingivitis se manifestira crvenilom, oticanjem i krvarenjem desni, dok parodontitis uzrokuje povlačenje desni, stvaranje džepova oko zuba i, u težim slučajevima, gubitak zuba. Glavni uzroci bolesti desni su loša oralna higijena, pušenje, stres, loša prehrana i genetska predispozicija. S druge strane, visoki krvni tlak može biti uzrokovan prekomjernom tjelesnom težinom, nezdravom prehranom, pušenjem, stresom i genetskim čimbenicima.

Prevencija i kontrola bolesti desni i visokog krvnog tlaka uključuju održavanje dobre oralne higijene, redovite stomatološke preglede, zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost. Pravilno četkanje zuba, upotreba zubnog konca i redoviti posjeti stomatologu ključni su za očuvanje zdravlja desni. Također, smanjenje unosa soli, šećera i zasićenih masti, te povećanje unosa voća, povrća i cjelovitih žitarica može pomoći u kontroli krvnog tlaka.

Redoviti stomatološki pregledi omogućuju rano otkrivanje i liječenje bolesti desni i visokog krvnog tlaka. Stomatolog može prepoznati simptome bolesti desni i uputiti pacijenta na daljnje pretrage i liječenje. Neadekvatno liječenje ovih stanja može dovesti do ozbiljnih posljedica, poput gubitka zuba, oštećenja srca, moždanog udara i zatajenja bubrega.

Zdravi zubi za zdravo tijelo

Iako se mnogima čini da se s bolesnim desnima može živjeti bez liječenja jer su jedini simptomi krvarenje desni prilikom četkanja zubi i možda nešto upale, ovo je krivo razmišljanje. Brojna su istraživanja dokazala kako postoji mogućnost da osoba koja ima poteškoće sa zdravljem desni oboli i od visokog tlaka. Isto tako, osim visokog tlaka, bolesti desni mogu biti povezane i s raznim drugim stanjima, uključujući moždane udare, dijabetes i bolesti srca. Također se sugerira da bi bolesti desni mogle biti faktor u problemima povezanima s trudnoćom pa čak i s demencijom.

Liječenje bolesti desni

Bolesti desni i visoki krvni tlak su svakako povezani pa tako i liječenje bolesti desni može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Liječenje bolesti desni od iznimne je važnosti za očuvanje zdravlja zuba i cjelokupnog oralnog zdravlja. Liječenje bolesti desni započinje temeljitim pregledom usne šupljine od strane stomatologa, koji će procijeniti stanje desni, zuba i potpornih struktura.

Ovisno o težini bolesti, liječenje može uključivati različite metode, kao što su profesionalno čišćenje zuba, dubinsko čišćenje (scaling i root planing), upotreba antimikrobnih sredstava te, u težim slučajevima, kirurške intervencije. Pacijenti s dijagnosticiranom bolesti desni i/ili visokim krvnim tlakom trebaju redovito kontrolirati svoje stanje, slijediti preporuke liječnika i stomatologa te održavati zdrav način života.

Prevencija je uvijek važna

Prevencija bolesti desni također je ključna za očuvanje oralnog zdravlja. Redovita i pravilna oralna higijena, uključujući četkanje zuba najmanje dva puta dnevno, upotrebu zubnog konca i posjete stomatologu na redovitim kontrolama, može značajno smanjiti rizik od razvoja bolesti desni. Također, važno je voditi računa o prehrani i izbjegavati konzumaciju štetnih tvari, poput duhana, koji mogu pogoršati stanje desni. Uključivanje hrane bogate vitaminima i mineralima, kao što su voće, povrće i mliječni proizvodi, može doprinijeti jačanju desni i zuba te smanjenju upalnih procesa. Zaista je važno pridavati odgovarajuću pažnju oralnom zdravlju i redovito posjećivati stomatologa kako biste održavali zdrave desni. Također je važno pratiti svoj krvni tlak i redovito se savjetovati sa svojim liječnikom kako biste kontrolirali svoje zdravlje općenito.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)