Bolesti zuba i desni predstavljaju različite probleme koji mogu zahvatiti zube, desni i usnu šupljinu. Najčešće bolesti zuba i desni uključuju karijes, parodontitis, gingivitis, pulpitis i eroziju zubne cakline.

Karijes najčešća bolest zuba

Karijes je najčešća od bolesti zuba i nastaje uslijed razgradnje zubne cakline zbog bakterija koje stvaraju kiseline iz šećera u hrani. Karijes se najčešće razvija na mjestima gdje se skupljaju i stvaraju naslage plaka. Plak je idealno mjesto za razvoj bakterija koje postepeno, ako se ne provodi redovna higijena, mogu oštetiti zub. Ako se ne liječi, karijes može dovesti do bolova i infekcija, a u konačnici i gubitka zuba.

Gingivitis kao korak prema parodontitisu

Gingivitis je blaži oblik parodontitisa koji se manifestira crvenilom, oticanjem i krvarenjem desni. Gingivitis je zapravo upala desni, odnosno gingive. Može dovesti do oticanja, crvenila pa čak i krvarenja iz desni. Gingivitis nastaje u prostoru između zuba i desni uslijed čega dolazi do zadebljanja desni i crvenila. Ako se na vrijeme ne reagira može doći do napredovanja upale koja se može proširiti i na šire područje te okolne desni i zube. Uzroci su najčešće bakterije koje se nalaze u našim ustima. Ako primijetite ove simptome, svakako odite kod stomatologa koji će dati najbolje rješenje ove bolesti zuba i desni.

bolesti-zuba-desni

Parodontitis je bitno liječiti

Parodontitis je upala i infekcija potpornog tkiva zuba, uključujući desni, zubni ligament i kost. Uzrokuje ga nakupljanje bakterijskog plaka na zubima, a ako se ne liječi, može dovesti do povlačenja desni, gubitka zuba i drugih komplikacija. Ovo je, nakon karijesa, druga najraširenija bolest usne šupljine. Simptomi parodontitisa su crvenilo, bolnost i osjetljivost zubnog mesa te krvarenje pri četkanju zuba. Ako osjetite i vidite ove simptome odmah odite stomatologu koji će započeti liječenje.

Ostale bolesti također mogu završiti s težim posljedicama

Pulpitis je upala zubne pulpe, unutarnjeg dijela zuba koji sadrži živce i krvne žile. Može biti uzrokovan dubokim karijesom, traumom ili infekcijom, a simptomi uključuju bol, osjetljivost na toplinu i hladnoću te oticanje oko zuba.

Erozija zubne cakline nastaje uslijed izloženosti kiselom sadržaju, kao što su gazirana pića, agrumi i vino, te može dovesti do osjetljivosti zuba, promjene boje i oblika zuba.

Prevencija je ključna

Prevencija bolesti zuba uključuje redovitu oralnu higijenu, pravilnu prehranu, izbjegavanje štetnih navika poput pušenja i konzumacije alkohola te redovite posjete stomatologu. Pod redovitu higijenu ne smatra se samo četkanje zuba zubnom četkicom, već i korištenje zubnog konca kojim ćete detaljno ukliniti plak i ostatke hrane iz teško dostupnih mjesta. Isto tako, svakako je dobro otići najmanje jednom godišnje kod stomatologa na čišćenje kamenca kako bi se sačuvalo zubno meso.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)