Parodontoza je ozbiljna bolest zubnog mesa koja može dovesti do gubitka zuba ako se ne liječi pravodobno. Ova bolest utječe na oralno zdravlje tako što uzrokuje upalu zubnog mesa. Ova upala u konačnici može dovesti do propadanja zuba i kostiju u čeljusti.

Glavni uzroci parodontoze

Glavni uzroci parodontoze uključuju:

  • neadekvatnu oralnu higijenu
  • genetske predispozicije
  • pušenje
  • stres
  • lošu prehranu
  • hormonske promjene
  • određene bolesti.

Neadekvatna oralna higijena, kao što je nedovoljno četkanje zuba i nekorištenje zubnog konca, doprinosi nakupljanju plaka na zubima, što može dovesti do upale desni i razvoja parodontoze.

Genetske predispozicije također igraju ulogu u razvoju parodontoze, jer neki ljudi imaju veći rizik za razvoj bolesti zbog nasljednih čimbenika.

Vitamin C ključan je za zdrave zube

Loša prehrana, posebno nedostatak vitamina C, može povećati rizik od parodontoze, jer vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja desni. Prehrana, dakle, igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja zubnog mesa i prevenciji parodontoze. Uravnotežena prehrana bogata vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C, kalcijem i magnezijem, može pomoći u jačanju zubnog mesa i smanjenju upale.

Hormonske promjene, kao što su trudnoća, menopauza i pubertet, također mogu utjecati na zdravlje desni i povećati rizik od parodontoze.

Prestanite pušiti

Pušenje je jedan od glavnih uzroka parodontoze, jer duhanski dim i nikotin smanjuju protok krvi u desni, što otežava tijelu da se bori protiv infekcija. Stres također može doprinijeti razvoju parodontoze, jer oslabljuje imunološki sustav i smanjuje sposobnost tijela da se bori protiv infekcija. Određene skupine ljudi, poput pušača, dijabetičara, trudnica i osoba s genetskom predispozicijom, podložnije su razvoju parodontoze. Stoga je važno da ove osobe posebno paze na oralno zdravlje i redovito posjećuju stomatologa. Isto tako, postoje određene bolesti, kao što su dijabetes, HIV/AIDS i reumatoidni artritis, koje mogu povećati rizik od parodontoze. Naime, ove bolesti oslabljuju imunološki sustav i smanjuju sposobnost tijela da se bori protiv infekcija. Također, neki lijekovi, kao što su oralni kontraceptivi, antidepresivi i lijekovi za srce, mogu utjecati na zdravlje desni i povećati rizik od parodontoze.

Simptomi parodontoze

Simptomi parodontoze uključuju crvenilo, oteklinu i krvarenje zubnog mesa, loš zadah, osjetljivost zuba, povlačenje zubnog mesa i stvaranje džepova oko zuba. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je posjetiti stomatologa kako bi se utvrdila dijagnoza i započelo liječenje.

Kako prevenirati parodontozu?

Prevencija parodontoze uključuje redovito četkanje zuba, korištenje zubnog konca, održavanje zdrave prehrane, izbjegavanje pušenja i redovite posjete stomatologu. Pravilna oralna higijena uključuje četkanje zuba najmanje dva puta dnevno, upotrebu zubnog konca i redovito ispiranje usta.

Redoviti stomatološki pregledi omogućuju rano otkrivanje parodontoze i drugih oralnih problema, što povećava šanse za uspješno liječenje. Tijekom pregleda, stomatolog može očistiti zube od kamenca i plaka koji mogu uzrokovati parodontoza.

Liječenje parodontoze

Liječenje parodontoze ovisi o stupnju bolesti i može uključivati dubinsko čišćenje zuba, upotrebu antibiotika, kirurške zahvate i promjene životnih navika. Nakon dijagnoze, važno je surađivati sa stomatologom kako bi se poboljšalo oralno zdravlje i spriječilo daljnje komplikacije.

U zaključku, parodontoza je ozbiljna bolest koja može dovesti do gubitka zuba ako se ne liječi pravodobno. Prevencija parodontoze i očuvanje oralnog zdravlja moguće je kroz pravilnu oralnu higijenu, redovite stomatološke preglede i uravnoteženu prehranu. Ako primijetite simptome parodontoze, važno je posjetiti stomatologa kako bi se započelo liječenje i spriječile daljnje komplikacije.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)