Kad pomislite na riječ pijesak, prva asocijacija je ili pješčana plaža ili pustinja i nepregledne dine te pijesak koji se prelijeva nošen vjetrom. Međutim, kakve veze ima pijesak sa stomatološkom ordinacijom?

Pijesak, koji se koristi u stomatološkim ambulantama nije pijesak kojega nalazimo na plažama ili u pustinji već je riječ o prahu natrijeva-bikarbonata ili kalcijevog karbonata, a koji se koristi prilikom izvođenja zahvata poznatog kao pjeskarenje zuba. Riječ je bezbolnom i brzom zahvatu koji se koristi u estetske, ali i zdravstvene svrhe. Naime, osim skidanja zubnog kamenca i plaka, ovim se zahvatom skidaju i mrlje po zubima pa zubi nakon zahvata izgledaju mnogo bjelji.

Naime, prilikom pjeskarenja zuba oni se čiste prahom koji se ispušta u mlazu vode ili zraka pod tlakom i na taj način se skida plak i kamenac. Dakle, zahvaljujući ovoj metodi čišćenja zuba, smanjuje se opasnost od nastajanja karijesa.

Je li pjeskarenje zuba bolje ili je jednako kao i tradicionalno čišćenje zuba?

Budući da je riječ o novijem zahvatu u estetskoj stomatologiji u kojem se koriste nove metode i tehnologije, svakako je bolje pjeskarenje.

Zašto je pjeskarenje bolja tehnika čišćenja zuba od tradicionalnog načina?

Zato jer pjeskarenje ne stvara nikakve vibracije ili toplinu te je manje bolno od tradicionalnog čišćenja kamenca. Prilikom ovakvog čišćenja zubi se ne stružu te je svakako ugodniji zahvat od klasičnog.

Osim toga, prilikom pjeskarenja u smjesu pijeska i zraka dodaje se i okus, najčešće mente ili nekog voća, tako da je pacijentu i ugodan ukus u ustima.

A koja je razlika između plaka i kamenca?

Kao što smo pisali, plak je naslaga koja je nastala nekoliko sati nakon jela na zubu te ju je lakše ukloniti četkanjem ili zubnim koncem. S druge strane, zubni kamenac je stvrdnuta naslaga koja može sadržavati i velik broj bakterija koje proizvode kiseline, a koje mogu oštetiti zubnu caklinu i dovesti do raznih stomatoloških poteškoća i bolesti.

Koliko često možemo pjeskariti zube?

Budući da je riječ o postupku koji ne oštećuje zube, pjeskarenje se može obaviti i nekoliko puta godišnje, ovisi od osobe do osobe. Naime, nekima se kamenac stvara mnogo brže nego drugima pa će im trebati i češći zahvati.

U svakom slučaju potrebne su redovite kontrole kod stomatologa i potom u skladu s njegovim preporukama se može obaviti pjeskarenje.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)