Pjeskarenje zuba jednostavan je način za vraćanje sjaja svome osmijehu. Osim estetske prednosti, ova metoda čišćenja zuba odličan je način kako ukloniti zubni kamenac.

Zašto treba skidati zubni kamenac, pitate se? Za početak trebamo objasniti što je zapravo zubni kamenac. Zubni kamenac nastaje od nakupljenog plaka. Plak je ljepljiva, bezbojna tvar koja se nakuplja na zubima i desnima te je sačinjena od ostataka hrane, bakterija i sline. Ako se plak ne ukloni redovitim četkanjem i čišćenjem zubnim koncem, ona se može stvrdnuti u zubni kamenac. 

Zubni kamenac plodno tlo za karijes

Zubni kamenac idealno je mjesto za razvoj bakterija koje mogu prouzročiti karijes. Zubni kamenac može uzrokovati i poteškoće s desnima i dovesti do ozbiljnih bolesti i poteškoća kao što su parodontoza. Parodontoza je ozbiljna bolest koja može dovesti do gubitka zuba. Ona se javlja kad se zubni kamenac nakupi na zubima i uzrokuje upalu desni. Ako se ne liječi, parodontoza može dovesti do oštećenja kostiju koje drže zube, a u najgorem slučaju, do njihovog ispadanja.

Kako bi se spriječio nastanak zubnog kamenca i drugih problema s desnima važno je redovito održavati oralnu higijenu i posjećivati stomatologa. Stomatolog će jednostavno i brzo ukloniti zubni kamenac. Može se pri tome koristiti običnom bušilicom za skidanje kamenca ili se može koristiti metodom pjeskarenja.

Bezbolna i brza metoda

Pjeskarenje je bezbolna metoda kojom se brzo i učinkovito skidaju sve nečistoće, plak i kamenac sa zuba. Vrlo često se koristi u stomatološkim ordinacijama jer je precizna i ne oštećuje zubnu caklinu. Pjeskarenje se obično izvodi uz pomoć posebnog aparata koji stvara mlaz zraka i sitnih čestica abrazivnog materijala, poput sode bikarbone ili aluminijevog oksida. Mnogo je detaljnija od klasičnog uklanjanja zubnog kamenca jer stomatološki pijesak prodire u sve sitne prostore između zuba i tako puno temeljitije čisti zube. Osim što uklanja nečistoće sa zuba, pjeskarenje također može pomoći u sprečavanju nastanka karijesa i gingivitisa te poboljšati estetiku osmijeha. Međutim, nije preporučljivo za osobe koje imaju osjetljive zube ili parodontalne probleme. Stoga je važno konzultirati se sa stomatologom prije nego što se odlučite za ovaj postupak.

Jednostavno izbjeljivanje zuba

Osim što pomaže u čišćenju zuba, pjeskarenje također može poslužiti kao metoda izbjeljivanja zuba. Tijekom postupka, fini abrazivni materijal se nanosi na površinu zuba pod pritiskom kako bi se uklonile mrlje i pigmentacija koje su nastale zbog konzumiranja hrane i pića poput kave, čaja ili crnog vina.

Redovitim pregledima čuvajte zube

Pjeskarenjem se koristi sve više stomatologa kako bi Vam brzo i jednostavno i relativno povoljno vratili blistav osmijeh. Uz pravilnu i redovitu dentalnu higijenu Vaši će zubi dugo ostati svijetli. Svakako savjetujemo da izbjegavate cigarete, tamna pića (kava, obojeni sokovi, tamni čajevi), pa čak i neko tamno voće (npr. borovnice) koje mogu utjecati na promjenu boje zuba. Također, uz redovite preventivne preglede stomatolog će na vrijeme ukloniti sav kamenac koji se stvori na zubima tako da će Vaš osmijeh opet zablistati. 

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)